micu Creative Commons License 2001.11.06 0 0 16
Biztos vagy benne, hogy ez a technikai civilizáció vezet valahová?
Biztos. Az ez előtti civilizációk szinte semmi érdemlegeset nem értek el, mi viszont csak el tudtunk hagyni a föld légkörét, kommunikálni tudunk a világ minden pontjával, stb.
No, azon kívül, hogy rendesen tönkreteszi a Földet.
Ez viszont nem a technikai civilizáció hibája hanem társadalmi probléma. Ergó a humán értelmiséget kellene rugadlni, míg a reál oldalon eljutottunk az űrsiklóig addig a társadalomtudományok terén csak egy cuculizmus nevű balul sikerült kísérletet lehet elkönyvelni. Pedig a gondot nem igazából a technológia hanem a helytelen használata okozza. Minden további nélkül lehetne mindezt környezetbarát módon is üzemeltetni, de a társadalom nem igazából erre megy. Azaz megy erre is csak nem eléggé és nem a legjobb irányba.
A világűrben tett próbálkozásaink sem tudnak még megoldást kínálni szinte semmire.
Azért a műholdak eléggé ott vannak. Másrészt viszont ez is társadalmi probléma: igazából azért nincs Pl. Mars expedíció mert nincs pénz rá.
Közben felnőtt 2-3 városlakó panelnemzedék, akik egy tanyán éhen és szomjanhalnának.
Miért, szerinted egy középkori városlakó mennyivel boldogulna jobban egy tanyán ? Amúgy ez annyira azért nem nagy művészet (én is falun nőttem fel, nagyapám elég jónevű gazda volt a környéken), bárki el tudja pár hét alatt sajátítani. Más kérdés hogy a kutyámnak nem kívánnám azt az életet, mint ahogy szvsz a mai ökofasiszták sem igen póbálkoztak még mondjuk egy évet leélni úgy egy tanyán hogy van egy lovuk, egy ekéjük, két tehenük meg némi baromfi és meg kell termelni a mindennapi betevőt. Igazából pedig nem nagy tudomány csak nagyon kényelmetlen.

Gaiának az első nagy környezetszennyezés a légkör megjelenése volt; én kíváncsi vagyok, ezt a "nagytudású" civilizációnkat túléli-e?
Szvsz Gaia mint olyan nem igazából létezik. Folyamatok jönnek-mennek itt is ugyanúgy mint szerte a galaxisban mindenütt.

Előzmény: tyutyus (13)