musichello Creative Commons License 2001.10.27 0 0 277
Sziasztok kis barátaim.
Igyekszem egy vagy kéthetente felkeresni ezt a fórumot, és elolvasni a pozitív vagy netán negatív véleményeket Portugáliáról. Nagyon meglepő véleményeket olvastam, amiről teljesen más véleménnyel vagyok és remélem van köztetek olyan is aki egyetért velem. Megpróbálok visszemlékezni, hogy mire tudnék válaszolni az alábbi témák közül, ami megtörtént velem. (tudni illik ezen a nyáron 2 hétre elhúztunk a barátnőmmel Porugáliába).

1, A zsömlét + vajat, amit az ételek előtt adnak, naná, hogy megettük, hiszen éhesek voltunk nagyon (és gondoltuk, hogy nem ingyen adják). Rendeltünk hozzá szardiniát főtt krumplival. Finom volt, de sajnos az én ízlésemnek nem jött be, és csak kóstolgattam. Helyette jobban laktam a "zsömlékkel és egy nagyon finom, erős borral. Hoztam is hazza ebből a bórbol vagy 3 üveggel.

2, A sintrai palota: Lenyűgözö volt a Mór várral együtt. A várhoz, úgy ahogy a könyvünk is írta egy hegyi ösvényen mentünk fel, hála éberségemnek és letértünk a felfelé vezető országútról. "Természetesen" tök ingyen mentünk be a vár hátsó oldalán. Igaz kifelé azaz a bejáratnál tényleg állt egy jegyellenőr. A kastélyba pedig a lissabon kártyával megint csak "ingyen" juttotunk be. A kastély és a vár szuper volt!

3, Beszélnék egy picit az emberek segítőkészségéről: Úgy vettem észre, hogy segítenek is meg nem is. Tehát 10-ből 7-8 örömmel segített, de akad olyan is akit megszólítottunk és továbbsétált. A feketék mindig segítettek, érdekes. Az első olyan élményem rögtön a repülőtéren kezdődött. Leszálltunk és a busz kerestük, ami a kempingbe vitt volna minket. A hátamon egy bazi nagy hátizsákkal fel akartam szállni a busz középső ajtajánál, ahogy nálunk szoktam, de mire felszálltam volna teljesen az a bunkó soffőr becsukta rám az ajtót, és addig nyitotta-csukta vagy egy fél percig, amig már nagyon éreztem, hogy fáj az oldalam. Azután nagy hanzavar keletkezett a buszon, és leszálltam, hogy újar elől szálljak fel. Ekkor már rájöttem, hogy mi volt a "bűnöm". A vezető meg volt sértődve, és azt hitte, hogy lógni akarok. Ha itthon lettem volna biztos begurultam volna és elkezdtem volna veszekedni vele, de szerencsére csak nagyot röhögtem rajta. Utána megkérdeztünk egy embert, hogy hogyan jutunk el a kempinghez. Ebben a pillanatban legalább 7-en jöttek oda és próbálták angolul és portugálul elmondani a helyes utat. Komolyan mondom, majdnem összevesztek azon, hoyg ki fog nekünk segíteni. Egy 70 éves bácsikával pedig végig röhögtük az utat, aki eközben paskolta hátamat megállás nélkül és szórakoztatott minket. Ennyit a segítőkészségről...Bár a kempingben nagyon negatív volt az egész személyzet. Na ott mindenki egy nagy köcsög volt, mert nem segítettek elmondani a Nazare-be való utat, vonatal vagy busszal. Ők is fel voltak háborodva rajtunk. Ez olyan mintha megkérdeznének engem itthon, hogy melyik pályaudvarról, vagy milyen járművel jutok el pl. Siófokra. Azért valamit csak tudnék róla mondani...

4, közlekedésről egy picit: na ez tényleg gagyi, mert az utolsó busz 21.30- kor elmegy, a legelső pedig csak 6 körül jön. És életveszélyes állva utazni hátizsákkal, a száguldozások miatt. Ülve viszont élveztem a Rally-zást.

5, Rossio, fő sétálóutca: kábszert tényleg árultak és jöttek utánunk szépen, de ránéztem a csávóra mérgesen akik azután leszálltak rólunk

6, Ha már mindenki látott hasonmásokat, akkor én is tudok szolgálni egyel: Columbo-ra hasonlított a pincér Penniche-ben. Talán még üvegszeme is volt...

7, EU ide EU oda nem érdekelt, hogy miért csak ilyen lepusztult házakat, tereket látunk. Mi csak a pihenésért, a tájakért és a látványért választoztuk ki Portugáliát. Ott tényleg más a levegő, a nap, az emberek. Teljesen más kultúra, amit fel kell fogni majd megérteni és nem szabad hirtelen vélenényt alkotni. Legalábbis szerintem. Bármikor visszamenék oda. A "régi" villamosokról nem is beszélek (Lisszabon).

8, nagyjából ennyi így hirtelen, mert közben dolgozok. Amúgy biztos lenne még több pont is amit elmesélnék, de majd máskorra hagyom. Üdv mindenkinek!