Andocsek Creative Commons License 2001.10.23 0 0 134
Sziasztok, az Antivírus Centrum ismét online :-)

A Centrum leírásában az ominózus sor így hangzik:
"Emellett találunk egy RICHED32.DLL-t is rejtett fájlként, szintén a rendszerkönyvtárban."
Az információ korrekt, egyetlen apró részletre azonban figyelni kell: a dll eredeti helye ott van, ahol a winxx egyébként is tárolni szokta ezeket, azaz pl. a c:/windows/system könyvtárban. A Nimda viszont csinál róla egy fertőzött, rejtett attributumokkal rendelkező másolatot a (fenti példánál maradva) c:/windows-ba. Mivel a két azonos nevű dll közül az utóbbit találja meg először az op.rendszer, így ez hajtódik végre, tehát hiába korrekt az eredeti, c:/windows/system-ben található fájl, a vírus támadni fog.
Az eredeti forrásunk a c:/windows könyvtárat mint "default system directory"-t említette, ezt fordítottuk rendszerkönyvtárnak (ami tehát nem a c:/windows/system-et takarja!).

A leírások úgy készülnek, hogy -- saját tapasztalataink továbbadásán túl -- az eredeti, általunk mértékadónak tekintett ny-európai, amerikai forrásokból fordítunk, kiküszöbölve a másod-harmadközlésekből adódó pontatlanságokat. Ezek a referenciaoldalak azonban meglehetősen részletesek, bonyolult nyelvezetűek, szakembereknek íródnak. Nekünk tehát úgy kell eljárnunk, hogy egyszerűsítsünk is, de a lényeg is maradjon meg torzítatlanul. Ennek következtében eleinte előfordulhat, hogy nem leszünk teljesen egyértelműek és/vagy következetesek. Köszönjük ezért az ilyen jellegű visszajelzéseket: próbálunk kialakítani egy olyan nyelvezetet, amit mindenki ért, ami mindenki számára követhető és triviális.

A mostani félreértésből tanulva a fenti bizonytalanságok csökkentése érdekében ezentúl mindig belinkeljük az eredeti forrás(oka)t is.

üdv:
Antivírus Centrum