naadaam Creative Commons License 2001.10.17 0 0 61
"Egy példát adtam arra, amire az ember képes, a számítógép pedig nem. Nem azt mondtam, hogy minden ember képes erre, csak azt, hogy van olyan ember, nevezetesen Andrew Wiles"
Erre kepes az evolucio sokadik evezredeben, az otmilliard ember kozul egy. Ok, lehet, hogy kepes lesz ra egy szamitogepprogram is, mondjuk 1000 ev mulva, es a hossza 18GByte lesz, es egy Andrew Wiles kaliberu ember fogja irni a programot... Attol, hogy te, vagy en nem tudunk olyan programot irni, egyaltalan nem biztos, hogy nem letezhet.

"Az általad adott programpéldával kapcsolatban is úgy tűnik teljesen félreértettél."
Szerintem te ertetted felre Koporshow kijelenteset, ezert irtam egy peldat, hogy megertsd mi a kulonbseg az osszes program, es egy program altal generalt programok kozott.

A megallasi problema altalanosan nem megoldhato (sem Turing gep, sem ember nem tudja megoldani), ezt magyarazzuk mar regota, gondolod, hogy nem ertem? Ennek az uzenete szamomra az, hogy a Turing gep annyira eros, hogy a programja megallithatosagat nem lehet altalanosan megoldani semmilyen ma ismert megepitheto geppel. Ez eppen azt sugallja hogy a Turing gep milyen iszonyatosan eros!

"Én is tudok olyan példákat mondani, ahol a megállás megállapítható"
Peldaul az osszes veges allapotteru program megallithatosaga is megoldhato max N lepesben, ha az allapotok szama N. (N lepesig vagy megall, vagy a vegtelensegig ismetlodik.) Mivel a gyakorlatban hasznalt algoritmusok veges allapotteruek, ezert gyakorlati pledakat nem is erdemes felhozni, hogy lam, az ember meg tudja oldani, a gep meg nem. A Turing gep megallasa pont azert nem megoldhato, mert az allapotter vegtelen!

Előzmény: Törölt nick (60)