Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 26
Ez valahol részben igaz, részben nem.

Az odáig oké, hogy az emberek 90%-a alapvetően buta, és tényleg nem tud magasabb szintet befogadni, mint a szappanopera. Mindaddig, míg az igényes 10%-is megtalálja a maga számítását, akár hagyományos, akár modern (pl. elektronikus zene, reggae, Cronenberg-filmek stb. ) kultúrát keres, addig oké a szitu.

A gond ott van, hogy ma már ez valahogy nem működik. Egyszerűen nem tudsz megélni úgy, hogy igényes zenét adsz ki, mert megfojtanak a major kiadók, akik csak eladási számokban és nem értékekben gondolkoznak, akkor valami gond van.

Ez tudod nem más, mint a pénz gravitációja: nagy pénz magába szippantja a kicsit. Ismerek zenekiadókat, ismerek könyvkiadókat, akik csak úgy tudnak megélni, hogy kiadnak 5 gagyit, az hozza a nyereséget, és abból meg lehet finanszírozni egy igényeset, ami tuti veszteséges. Működik, de meddig tud ellenálni a faszi a csábításnak, hogy csak gagyit adjon ki és kaszáljon, mert egy kor után a legtöbb ember elveszti az idealizmust és inkább ház, kocsi stb... régi nóta ez.

Mit lehetne csinálni ? Hát mint pl. a franciák. Ha egy francia kis kiadó vagy, az állam bármilyen nemzetközi kiállításon megvesz egy focipályányi területet, és ingyen adja a standot - na valami ilyesmire gondolok, az igényes kultúra ilyen támogatására, legyen az akár hagyományos, akár modern.

De nem is ez, hanem a gondolkodásmódunkon változtatni, hiszen minden azon múlik. Én nem hiszek abban, hogy felülről, törvényekkel meg lehet változtatni a dolgokat, belül, a fejünkben kell változtatni. Hiszen a gagyit mindenki csak azért adja ki, mert pénz. De ha 80 évesen visszagondol az ipse, hogy miről szólt az élete, bizony nem fog tudni találni benne semmi értelmet. Egyszerűen meg kellene próbálni úgy gondolkozni, hogy nem a profit érdekel, hanem hogy legyen az életemnek igazi értelme, ne csa kapni, hanem adni, ez a 60-80 év, amit itt töltök, adjon valami pluszt, valami értéket a világnak. Ez egyébként édesapám hatása, aki építőipari vállalkozó, és úgy gondolkozik, hogy megszülettem, 200 romhalmazból csináltam 200 élhető házat, amiben jól érzik magukat az emberek, majd eltávozok - volt valami értelme az egésznek, adtam valamit. Így kéne szerintem - és ha így gondolkoznának, nem csak a profiton, akkor biztosan kevesebb gagyi lenne.

Előzmény: Vokálpatrióta (6)