Törölt nick Creative Commons License 2001.10.10 0 0 23
Azt hiszem, jó irányba haladsz.

Itt is elmondom, mint már százezer topicban, hogy kib***ott nagy kár, hogy a globális nagytőke kritikáját Magyarországon meghagytuk Csurkáéknak, mert Nyugaton természetes, hogy ez is a baloldal feladata, élükön kedvenceimmel, a zöldekkel. Nader rulez ! :-)

Bár talán nem is kellene deklaráltan baloldali kritikát mondanom, ez túlzott leegyszerűsítés, egyszerűen csak nem populista, nem ultranacionalista, nem rasszista, nem izolacionista kritikát. Erre szükség van. Olyanokra gondolok itt, mint másik nagy kedvencem, a Római Klub (vagy a Budapest Klub László Ervinnel, kérek egy nagy tapsot nekik :-))) ), akik szerint a jövő két fő problémája az egyik a globális nagytőke, a másik az erre adott primitív válaszok (pl. nacionalizmus, iszlám fanatizmus).

A globalizáció önmagában pozitív folyamat, ha úgy vesszük, mint az országhatárok eltűnését, az egy emberiség - egy Föld - egy jövő felismerését. Kultúrák kellemes keveredése, minden sarkon más nemzetiségű étterem, a magyar boltokban Bali népzene és a Los Angeles-i boltokban magyar zene (Yonderboi - Fogarasi Laci pl.). Ez nagyon jó.

Ami nem jó, az az, hogy a nagytőke kihasználja ezt, és elég durván. Kib***a a termelést Malajziába, és a túlnépesdés miatt ezt nem fogja egyensúlyba hozni a munkaerőpiaci verseny: ott a csávó fillérekért dolgozik, mert örül, ha dolgozhat, Európában meg munkanélküliség stb.

Szintén problémás a globális gagyikultúra. Ez megint az alapvetően jó globalizáció rosszra használása.

A lényege persze mindennek, hogy korunk túl anyagelvű, haszonelvű, túl önző, híján van az idealista, altruista, önzetlen értékeknek. Valahogy vissza kéne hozni a hatvanas éveket: a hippik gondolkodásmódja nagyon jó volt... Innen ered minden más, mert innen jön a gagyikultúra is (amikor a művészet is árucikk csak), innen jön a munkaerőval kapcsolatos gond is (mert csak a profit számít, az nem, hogy mennyi embernek adok munkát, megélhetést - ezt hívják "racionalizálásnak" :-((( ), innen jön az egész. Innen jön a fő rossz, a környezetrombolás is.

Mit lehet tenni ? Mittomén. Azt biztos nem, amit Csurka vagy Haider. Valami olyat, amint Nader vagy az angol zöldek (greenparty.org.uk) - valahogy belevinni egy kis idealizmust és harmóniateremtést ebbe a sok sz*rba...

ne felejtsük el: már Soros szerint is nagy gáz van.

Vagy ez: megjelent egy könyv, a címe A globalizáció csapdája, (Hans-Peter Martin és Harald Schumann), és az a poén benne, hogy nem ám a Püski vagy valamelyik hasonló "népnemzeti" adta ki, hanem a Perfekt, az ismert pénzügyi szakoktató és tankönyvkiadó... na innen kezdve lehet elkezdeni gondolkozni. Mindenkinek.

Előzmény: mondolat (-)