Vgyuri Creative Commons License 2001.10.05 0 0 25
Most így a végére eszembe jutott hogy mintha a gépeltérítések hőskorában(70-es évek vége,80-asok eleje) a Mossad is utaztatott egy-két ügynököt az ElAl gépein(és nem kirándulni mentek:)

Csak a pontosság kedvéért, nem a Mossad emberei voltak, a Mossad a civil kémkedésre, terrorelhárításra és néha a nem túl jogkövető ellenfelek láb alól való egyszerű eltevésére (kidon csoport) alakult szervezet. Van ezenkivül még van 4 másik is. (katonai, külügyi stb.) A légimarsalloknak eredeti szereposztás szerint a SinBéth nevű biztonsági szolgálathoz kellene tartozni, de tudomásom szerint az ElAl alkalmazottjai.

A testőrködés egyébként is a bejegyzett vállalkozások teljes skáláját felöleli Izraelben, az egyszemélyes kisvállakozótól a világcégig. A katonaidejét rendben letöltött obsitos egyszerüen kiváltja az iparengedélyt és keres magának munkát. Még a turistacsoportok mellé is fogadnak 1-2 testőrt. Amikor én voltam Izraelben 1990-ben, a mi "biztonsági és elsősegélynyújtó megbízottunk" egy 21 éves leszerelt katonai búvár csaj volt egy olyan 1939-es mintájú cseh karabéllyal, hogy a Jad Mordecháji csatatér múzeumban nem merte letenni a földre, amig vizet ivott, mert 10 ugyanilyen, csak hatástalanított testvére feküdt körben a lövészárok szélén.

Amúgy nem csak a hőskorban volt az ElAl-nál biztonsági személyzet, hanem ma is, és nem csak az ElAl-nál, hanem a kisebbik (most nem tudom, hogy hívják) társaságnál is. Amíg járt a TelAviv-Debrecen charter, 1-2 órával az ékezés előttől a felszállásig ott volt 8-10 igen vegyes kinézetű fiatal srác 1-2 idősebb kipróbált harcos vezetésével. Nem nyújtottak valami katonás látványt, de aki járt Izraelben, tudja, hogy az izraeli katonák kimenőn, szabadságon való balkáni stilusu viselkedése alapján senki nem gondolná, hogy ez a világ legütőképesebb hadserege.

Előzmény: vaki (20)