kaanga Creative Commons License 2001.09.28 0 0 64
Németh Zsolt hozzáállása lassan kimegy a divatból?

A Fidesz vezető politikusa intoleráns vagy igen rosszul tájékozott volt, amikor azt mondta, hogy a közép- és kelet-európai térségben nincs demokratikus baloldal - közölte Enrique Barón Crespo, az Európai Szocialisták Pártja parlamenti frakciójának vezetője.
A spanyol politikus és Klaus Hänsch, az Európai Szocialisták Pártja parlamenti frakciójának helyettes vezetője az MSZP vezetőivel folytatott megbeszélésükről számoltak be a sajtónak, Kovács László pártelnök és Nagy Sándor frakcióvezető társaságában. Enrique Barón Crespo újságírói érdeklődésre kijelentette: amit Németh Zsolt külügyi államtitkár, a Fidesz alelnöke a kelet- és közép-európai jobbközép polgári pártok szeptember eleji tallinni konferenciáján mondott a térségbeli baloldalról, az "olyan régi, agresszív hozzáállás, amely lassan kimegy a divatból."
- A térségbeli demokratikus baloldali pártok is tagjai a 165 országot tömörítő és a világ több mint 50 államában kormányon lévő nagy szocialista családnak - fogalmazott az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának vezetője. Klaus Hänsch hangsúlyozta: az EP szocialista képviselőcsoportja elkötelezett Magyarország mielőbbi EU-csatlakozása iránt. - Meggyőződésünk, hogy a csatlakozási tárgyalásokat 2002 végéig le lehet zárni, és így a ratifikációs folyamatot követően megnyílik az út a 2004-es csatlakozás felé - fogalmazott Klaus Hänsch. Kitért arra is, hogy a csatlakozási folyamat során egyetlen kevésbé felkészült országot sem kell majd bevárniuk az élen járóknak.
Kovács László, az MSZP elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az EP szocialista frakciójának delegációja budapesti megbeszélései során megerősítette a differenciálás elvével kapcsolatos álláspontot. Tehát - fűzte hozzá - az EU bővítése a teljesítmény alapján történő értékelésre épül. - Az MSZP erős, egységes, a legnagyobb támogatással rendelkező párt, és nincs szándékában elnyelni a többi magyarországi baloldali csoportot, mint ahogy azt a Fidesz a jobboldallal teszi - mondta kérdésre válaszolva Kovács László. Szerinte normálisan működő parlamenti demokráciában nem szokás koalíciónak tekinteni független képviselők csoportjával kötött megállapodást.
Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője fontosnak nevezte, hogy a rendszeres konzultáció segítségével az európai szocialisták első kézből szerezhetnek ismereteket Magyarország politikai és gazdasági helyzetéről, míg az MSZP az EU-csatlakozással kapcsolatos tájékozottságát bővítheti. Kovács László beszámolt arról, hogy az európai szocialisták EU-bővítési munkacsoportot hoztak létre az ő részvételével, amely november végén Tallinnban ülésezik.
Egyéb nemzetközi kérdésekről szólva Enrique Barón Crespo leszögezte: az Európai Parlament határozott lépéseket tesz a terrorizmus elleni harc terén. Elmondta: az európai szocialisták üdvözlik a lengyelországi baloldali koalíció választási győzelmét, és minden támogatást megadnak Varsó mielőbbi EU-csatlakozása érdekében. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Enrique Barón Crespo - mint a Yehudi Menuhin Alapítvány vezetőségi tagja - pénteken találkozik Rockenbauer Zoltán kultuszminiszterrel, és a Kodály-módszer magyarországi alkalmazásáról tájékozódik.
(MTI)