attoparsec Creative Commons License 2001.09.26 0 0 327
hello cikloTron !

off
--ne haragudj, azt hiszem Te nagyon fiatal vagy !
--ezt abbol a lelkesedesbol es nagyvonalusagbol gondolom, amellyel kezeled a problemat :)
on

"Te miket pötyögnél be a konzolon egy olyan rendszernek amely tanulásra képes ugyan de semmilyen tudással sem rendelkezik még ?"
Először elkezdem neki megtanítani a szavakat, majd elmagyarázom a megtanított szavak jelentését, azután megtanítom a nyelvtanra - és szép lassan egy kommunikációképes rendszerhez jutok,

elkezdem neki megtanítani a szavakat .. de hogyan ? egyszeruen csak felsorolod oket, a rendszer meg mindent 1xuen megjegyez ?
elmagyarázom a megtanított szavak jelentését ... az elso megmagyarazando szot hogyan mgyarazod meg, hiszen meg egy szonak sem ismeri az ertelmet ?
azután megtanítom a nyelvtanra ... ha eddig nem tudott nyelvtant egyaltalan hogyan tudsz valamit is megmagyarazni ?
és szép lassan egy kommunikációképes rendszerhez jutok ... valoban, szep lassan :) gondold meg mennyi munka minden szot megtanitani, ertelmezni. (a letezo ertelmezo szotarakat nem hasznalhatod mert azok feltetelezik hogy mar van egy eleg jo megertesed a vilagrol). ezzel a modszerrel meg tobbet kell dolgoznod mint ha 'behuzaloznal' egy kiindulo 'intelligenciat'. itt a programozast helyettesited tanitassal de ezzel munkat nem sporolsz meg, sot.

imho a 'helyes' megoldas valahol a ket veglet - a teljesen ures, ill. a tul 'felokositott' rendszer - kozott van.
a legnehezebb problemat abban latom hogy a rendszer milyen algoritmust hasznal a tanulashoz: milyen modon boviti a tudasat az uj informaciok altal, a tudasat milyen strukturaban tarolja, hogyan kepes kovetkeztetesekre, stb. ha sikerulne egy valoban hatekony altalanos tanuloalgoritmust talalni akkor az mar onmagaban is nagy attorest jelentene. innen mar izles dolga hogy ki mennyi 'veleszuletett' tudast epit az MI-be.

ap.

Előzmény: Ciklotron (324)