maestro Creative Commons License 2001.09.26 0 0 27
Szia mouser,

az oszlopmentes tartószerkezetre van egy megoldásom (épp most készülök egyébként egy ilyet elkövetni): a lényege, hogy nem támasztjuk le, és nem függesztjük fel sehova a galériát, hanem a korlátot úgy alakítjuk ki, hogy egyben tartószerkezetként is működik! Gondolj bele, egy 90-100 cm szerkezeti magasságú acél rácsos tartóhoz elég 40x40-es zártszelvény is, különösen hogy nem a nagy súly a gond, hanem a belengés és a lehajlás. Korlátból sem csinálnánk sokkal kisebbet, csak itt ügyelünk arra, hogy tartószerkezetként is működjön.

Persze, ez a megoldás akkor tökéletes, ha nem szakítja meg lépcső vagy feljárat a korlátot, hanem a galéria alján vagy egy lik, és ott jön fel a lépcső...

Bátrabbak azt is megtehetik, hogy a két szélén, a fal mellett felállított két oszlophoz kötik fel sodronnyal és ellenmenetes feszítővel a szerkezetet (kb. a harmadoló pontjainál), ekkor középütt lépcső is lehet.

Mindez értelemszerűen alkalmazható a félszinteltolásos galériánál is (bár ott én pl. kihasználnám az eltolást, és úgy készítenék kéttámaszú tartót a korlátból/sodronyból).

Ja, és egy kis galériareklám: SzépLAK most megjelent októberi száma, 10-13. oldal... :-)

cm.

Előzmény: mouser (25)