Barbarossa Isegrim Creative Commons License 2001.09.25 0 0 50

Az hogy ker. v. zs.-ker. kultúrkör, csak néhány éve használják néhányan, pláne az utóbbit, magyarán ez nem tény, hanem egy újkeleteű, még csak nem is általánosan elterjedt kifejezés... mégegyer, utoljára próbálom neked a szádba rágni: nem arról folyik a vita, hogy hogyan hívod te vagy én ezt a valamit, mert ez szubjektiv ergo LÉNYEGTELEN. A vita arról folyik, hogy mi az a összetevő, melyre az európai kultúrkör alapul... az hogy mi integrált mit, egyrészt felesleges vitatkozni, mert ugyebár szintézisként jött létre az új fogalom.. csakhogy ha teszem azt összeöntesz 100 liter kék löttyöt meg 2 lier sárga löttzöt, az bizonz nem sárga és mégcsak nem is ződ lesz, mert a dolgok között soha nem áll fönn az egyenlőség, sem minőségben és az esetek többségében mennyiségben sem, és ezért nem lesz egyformán hangsúlyos a ker. és a régebbi szokások hatása az európai kultúrkör kialakulásában.

**
ezzel a keresztény kultúrának nevezett gondolkodásmódot
**

Álljunk meg egy szóra... mit tettek magukéva, ami új volt? Mert a ker. tan0tások közül a középkorban (pláne a kora középkorban) az ég világon semmi sem valósult meg, azt pedig hogy pölö tiszteld apádat baromira nem kellett átvenni, mert ez általános, praktise minden emberi kultúrában megtalákható szokás, úgy a rómaiaknál mint a többieknél.

*
viszont a kereszténység volt az, ami közelebb hozta a nemzeti kultúrákat egymáshoz, megteremtve egy többé-kevésbé egységes európai kultúrát.
*

Miért, a kereszténség előtt volt különbség egy pannóniai latinjogú és egy capua polgár kultúrája között? Vagy egy szász és egy frank kultúrája között? De az ókor utolsó részében már a római provinciákban letelepült barbárok és a rómaiak között sem volt egetverő különbség, és ez sem köthető a kereszténységhez, csupán a polgárosultabb latin kultúrkör vonzó jellegéhez.
Röviden hamis hogy a kereszténység tette egységessé az eu.-i kultúrát, legfeljebb újabb összekötő kapocs volt.

A te megitélésed szvsz azon alapul, hogy Mo.-on nagyjából olyan szerepet töltött be a ker., amilyennek te lefested. Csakhogy elfeledkeyel arról az apró tényről, hogy a magyarság egy teljesen idegen kultúrzárvány volt a többi eu.-i nép között, akik viszont, akárhány népről is beszélünk, a latin, germán vagy szláv kultúrkörből jöttek, hasonló nyelveket beszéltek és szokásaik is alapvetően azonosak voltak az adott kultúrán belül. A más népek szokásainak átvétele is lassú, spontán folyamat volt, senki nem erőltette felűlről, mint nálunk. Náluk nem volt szükség közös nevezőre az *idegenekkel*, mint nekünk, ezért E. magyarországon kivűli részére nem igaz az áll0tásod, azt pedig erős túlzás lenne álltani, hogy Mo. alapvetően befolyásolta az Eu.-i kultúrkört.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (48)