Ciklotron Creative Commons License 2001.09.24 0 0 301
Szia!

Szerintem a nyelvi megértést az MI-nél nem programozni kell, hanem tanítani (de ezt már korábban említettem). Én - jobb híján - mindig az emberből indulok ki, ha egy MI-specifikus problémán gondolkodom. Márpedig a nyelvértés az embernél is a tanítással fejlődik ki. Szóval egy MI esetében nincs értelme olyan programot írni, amely "megérti az emberi beszédet", hiszen ez lenne maga az MI! És ebben az esetben a szókészlet, a nyelvtan, stb. változása sem jelent gondot: akárcsak az ember, az MI is megjegyzi, megtanulja ezeket a változásokat. Ez persze csak akkor működik, ha a tárolási elv rugalmas, dehát az MI esetében ez alapkövetelmény.

Milyen nyelvű legyen az adatbázis? Egyértelmű. Nem élő nyelven kell eltárolni az adatokat (a fogalmakat), hanem speciális tokenekben, hiszen csak ilyen módon tehető a rendszer teljesen nyelvfüggetlenné.

A mondatok szavakra bontásának, azok tipizálásának és értelmezésének problematikájával a hetvenes évek elejétől több kutatócsoport is behatóan foglalkozott. Szerintem ilyeneken abszolút nem érdemes gondolkodni, egyrészt mivel többféle elvet is kidolgoztak erre, és így sok újat már nem nagyon lehet kitalálni ebben a témakörben, másrészt mert egyikből sem tudtak MI-t kifejleszteni, éppen a fentebb leírtak miatt.
A nyelvértés helyett szerintem inkább az MI taníthatóságára kellene koncentrálni - mert ha ezt sikerül elérni, akkor gyakorlatilag minden meg van oldva.

Az "öngeneráló kódot" én némileg tágabban értelmezem. Számomra ez azt jelenti, hogy az adatszerkezet változása a kisebb, egyszerűbb, különálló algoritmusokat magasabb logikai egységbe szervezi (vagyis tényleges kódgenerálás nem történik). Ebben az a szép, hogy ezek a kapcsolatok az adatszerkezet változásával (azaz új információk megtanulásával) dinamikusan változnak, és így az MI egy adott kidolgozottsági szintje fölött már nem a kódnak a programozó által történő piszkálgatása jelenti majd a fejlesztést, hanem az MI tanítása.
Szóval az igazán izgalmas kérdés szerintem az, hogy vajon milyen adat (ill. fogalomtároló) elv lenne e leghatékonyabb erre a célra és hogyan is nézne ki ennek a tárolónak a működtetése!

Előzmény: Ipari-antidepresszió (300)