Chronoclasm Creative Commons License 2001.09.23 0 0 101
Szerintem olyan AI, amilyen a filmekben meg konyvekben van, valoszinuleg nem lesz. Viszont mas ertelemben mar ma is letezik. Ott van az a rakas strategiai jatek. Egy virtualis vilagban, amit a gep kepes ertelmezni, egesz jol elboldogul. Igaz, egysegek iranyitasan kivul mast nem tud (pl. fizikai feladatot megoldani ), de abban a kornyezetben amiben van, abban tanul, fejlodik es problemat old meg.
Azt gondolom, dumcsizos AI -t nem igazan lehet irni, mert az altalanos csevejnek nincs celja. Es ha nincs cel akkor nincs problema amit meg lehetne oldani, emiatt megoldas sincs. A termeszetben az elolenyek celja a tuleles es fajfenntartas bizonyos kornyezeti feltetelek mellett a feladat adott.
Megoldas akkor es csak akkor van, hogyha letezik problema. AI kerdesre a valasz az lenne, hogy kezdetben megalkotunk egy kis valamit ami baromi egyszeru problemamegoldassal birna (pl fizika feladat megoldo izebigyo). Majd ez a valami az addigi feladatokat kicsit atfogalmazza es igy uj feladatokat alkot.
Az ember is ezt csinalja, kezdetben az volt a lenyeg hogy ha ehes akkor keressen bogyot. pl. A diplomaszerzes es allaskereses ehhez kepest ujszeru es bonyolultabb feladatok. Pedig ez kezdetben nem letezett, az ember talalta ki sajat maganak.