Ciklotron Creative Commons License 2001.09.13 0 0 297
Bomlat_

az a baj, hogy mindenáron a "közösségi intelligencia" fogalmából próbálod megfejteni a problémát.
Az MI célkitűzése ezzel szemben az ember mint _individuum_ gondolkodási mechanizmusának modellezése, mivel az intelligencia alapeleme nem a társadalom, hanem a tanulási képesség - mely az emberben megvan, a hangyában nincs. De nincs meg a hangyabolyban mint közösségben sem, és itt érdemes rávilágítani egy fontos momentumra: az intelligencia nem a túlélés kulcsa, hanem a fejlődésé. Márpedig ezt - az emberen kívül - egyelőre egyetlen más állatnak sem sikerült elérnie.

Tanulni egyébként egyáltalán nem csak a "társadalomtól" lehet, az ember esetében pl. a saját tapasztalatokból történő következtetések legalább olyan fontos részei a tanulásnak.

"Nem a mi tulélésünk a cél,hanem a társadalomé."

Ez színtiszta filozófiai kérdés. Az elmúlt évtizedek legfontosabb és legmeghatározóbb filozófiai irányzatai, az egzisztencializmus és az individualizmus kifejezetten az egyénre koncentrál. Napjaink nyugati szellemiségű létfilozófiája pedig már teljes mértékben az egyén fontosságára helyezi a hangsúlyt. Ebben a társadalom már csak egyfajta "szükséges rossz" amibe az egyénnek bele kell magát kényszerítenie.

Egyszóval ez a hangya-kérdés egy hangyányit sem visz közelebb az MI-hez.

Előzmény: Törölt nick (293)