ID Creative Commons License 2001.09.13 0 0 168
Kedves Thoughts!

"Még ha az a célom, hogy csokit vegyek és ezért megyek a boltba, a cél megváltozhat, már miért ne? (Rájövök, hogy most inkább rágóznék.)"
én most arról az esetről akarok beszélni, amikor a cél végig ugyanaz, statikus dolog, ezért nem jó a célt modellnek tekinteni. a modell azt mutatja meg, hogy hogyan éred el a célodat.

""Peirce (ha jól írom) féle 3 jeltípus (ikon, index, szimbólum) közül azt hiszem a "cél" leginkább index, abban az értelemben, hogy a "cél"-nak következménye lesz az, hogy bekövetkezik a szituáció, melyet jelöl. nyílván a következmények láncolata rajtad halad át. a lényeg, hogy nem leírja azt a szitut, hanem kiváltja a cselekvést a szituáció elérése érdekében."
Ha ez így fejeződne be: "...egy, az agy által kiszámított modellel.", akkor tökéletesen egyetértenék.
"

befejezhetjük így is, de hozzá kell tenni, hogy a modell nem része a célnak. inkább azt mondanám, hogy a "cél" egy érték, amit a modellbe behelyettesítesz, az eredmény pedig a cselekvés.

A kérdésem tehát, ID-hez:
Mi bajod van azzal, hogy a célok objektíve léteznek? (:
"

ezt most nem értem. azt hiszem azért teszed fel a kérdést, mert (dennett után) azt modom, hogy mari néni mint atomkupac nem rendelkezik céllal. ezt vesd össze ezzel:
"a mérleg célja az, hogy megmutassa, melyik a nehezebb" (hozzáteszem, hogy ebből nem tudom, hogy én milyen következtetést vonnék le, csak érzem, hogy ebben a mondatban érezhető, hogy hogyan használjuk azt hogy "cél") igaz ez a mondat? szerintem lehet igaz és hamis is, attól függ mit hívunk célnak.

ha úgy érted, hogy bármit is értünk cél alatt, az mindenképpen megfogható dolog mari néni fejében, akkor erre azt tudnám mondani, hogy annyira behatárolható és megfogható, mintha az ipari forradalmat úgy próbálnád meg leírni, hogy mely emberek és tárgyak mikor, hogyan vettek részt benne. szerintem nyugodtan feltételezhetjük, hogy egyik esetben sem tudnánk meghúzni a határokat. mégis van értelme azt mondani, hogy az ipari forradalom hatására átrendeződtek a gazdasági viszonyok stb.

erről jut eszembe, lehet hogy kicsit távoli hasonlat, de azt mondom, hogy "jó a kapcsolatom xy-nal", akkor te arra fogsz gondolni, hogy kérhetek tőle segítséget, őszinte leszek vele stb. pedig a kapcsolatot sem tudnád behatárolni, megmutatni, "megfogni".

az elérhetetlen cél tipikus példája annak, amikor a cél=a szavak amivel leírod.

még valami. azt mondom neked, hogy én holnap eztésezt fogom csinálni. milyen esetben mondanád azt, hogy ez nem cél?

Előzmény: Thoughts (167)