naadaam Creative Commons License 2001.09.11 0 0 279
"Na ezt jól megmondtad! :-D
Különösen az "altalam intelligensnek tartott rendszer"-megfogalmazás tetszett."
Az elotte levo hozzaszolasomban kifejtettem, hogy azt a rendszert tekintem intelligensnek, amelyik atmegy az altalam vegzett Turing teszten. Ennel korrektebb definiciot meg nem sikerult talalnom az intelligenciara, mivel az intelligencia onmagaban is irtozatosan szubjektiv. Ha talalnek ennel objektivebb definiciot, ami korrekt is, hidd el, hogy szivesen hasznalnam.

"A tudat az, amikor a tükörbe nézel és azt mondod: "az ott én vagyok"."
Ez szerintem erdektelen, es mellebeszeles. Csinalok neked egy kis robotot, ami csipog, a tukor elott all, es ha a mozgasfelismero algoritmusa ugyanazt latja, amit o mozog, akkor elkialtja magat a benne levo beszedszintetizator, hogy 'Az ott en vagyok.' Ne haragudj, de ennel sokkal kacifantosabb tudatdefiniciokat is kisujjbol lehet cafolni. Hogyan dontheted el objektivan, hogy o felfogta sajat letezeset? Valasz: sehogy. Nincs ertelme ezen filozofalni. Ertelme a Turing tesztnek van.

"Turing-teszt lehet egy sakkjáték is, ahol azt kell eldöntened, vajon sakkpartnered értelmes ember, vagy csupán gép."
A sakkjateknak az en definiciom szerint nincs semmi koze az intelligenciahoz, mert az altalam vegzett Turing teszten, ami nyelvi feluleten folyik, egy sakkprogram azonnal megbukik. A sakkprogramoknak nem sok kozuk van az eros M.I-hez; a jatekfa 'naiv' kielemzesenek algoritmusa egy altalanos iskolas szamara is trivialis, mar csak optimalizalni kellett; de lehet, hogy 20 ev mulva olyan gyors gepek lesznek, hogy mar a 'naiv' modszer is megverne az embert. A sakktudas ugyanugy nem merceje az intelligencianak, mint az, hogy hany szorzast tudsz vegrehajtani masodpercenkent.

"legprimitívebb csetbot is képes kijátszani a tesztet, lásd "Eliza". Igaz, kicsit együgyű a szentem, dehát az emberek között se mindenki Einstein. És bizony nagyon könnyen lehet, hogy Mariska néni megbukna a Turing-teszten, mint "nem értelmes lény". :-)"
Ezt nagyon rosszul latod. Ezt nem gondolod komolyan, ha tenyleg M.I-vel foglalkozol! En ha Turing tesztet csinalnek abban olyan pszichologiai fogasok lennenek, hogy Eliza az elso percben kiesne. Nem elvi okokbol, hanem mert meg messze van az eros M.I-tol. Mariska neni pedig szepen atmenne! Ha gondolod, szivesen beszelgetek egyet Elizaval, es bemasolom, hogy rajojj, hogy miert nem menne at.

Előzmény: Ciklotron (277)