ID Creative Commons License 2001.09.11 0 0 165
kicsit helyesbítek. lehet hogy alaptalan szavakra szűkíteni a kört. abban viszont biztos vagyok, hogy ha beszélhetünk a "cél" reprezentációjáról az agyban, az a mai ember esetében nagy valószínűséggel szavak, szó-gondolat formájában jelenik meg, de mindenképpen fontos, hogy a "cél" nem leírja, hanem megjelöli az a szituációt amit el kell érni.
persze itt most bevezettem egy új változót, egy áttátet a folyamatban, a jelölés mozzanatát. ezt azt hiszem nem fogom definiálni, ezzel elég sokan küzdöttek már eddig is. mindenesetre megpróbálok az agyon kívül maradni a kijelentéseket illetően.
Peirce (ha jól írom) féle 3 jeltípus (ikon, index, szimbólum) közül azt hiszem a "cél" leginkább index, abban az értelemben, hogy a "cél"-nak következménye lesz az, hogy bekövetkezik a szituáció, melyet jelöl. nyílván a következmények láncolata rajtad halad át. a lényeg, hogy nem leírja azt a szitut, hanem kiváltja a cselekvést a szituáció elérése érdekében.

szavakra leszűkíteni a dolgot azért alaptalan, mert bármilyen emlék betöltheti ezt a szerepet, mely az aktuális ingerektől függetlenül bármikor, állandó formában (vagy tartalommal, nem tudom melyik a helyes) felidéződhet és kiválthatja a cselekvési variációk számítását.

Előzmény: ID (164)