ID Creative Commons License 2001.09.11 0 0 164
Kedves Thoughts!
néha számomra is úgy tűnik, hogy határozott véleményem van a "cél"-lal kapcsolatban, de mindig rá kell ébrednem, hogy álláspontom gyorsan alkalmazkodik a vita menetéhez. lehet, hogy kicsit szélsőséges a véleményem, most még nem tudom, hogy egyúttal alaptalan-e.
tehát:

""ez annyiban hasznos, hogy láthatod belőle, hogy a cél alatt, valami befejezett dolgot értesz"
Ezt nem értem.
"

azzal, hogy azt mondjuk, hogy a "cél" egy képként leírható az agyban, ezzel azt feltételezzük, hogy az valamilyen körülhatárolható fizikai állapot, valamilyen ingerület-mintázat stb.
az ilyen típusú következtetéseket régóta támadják azzal az érvvel, hogy agyműködésednek nem vagy tudatában, introspekcio útján nem lehet ilyen következtetéseket levonni.
a "cél" akkor működhet célként, ha cselekvés során bármikor fel tudod idézni. a "kép" hasonlattal az a bajom, hogy semmi alapunk nincsen azt feltételezni, hogy egy szituáció mentális reprezentációját (ahogyan eddig a "célt" definiáltuk) bármikor ugyanabban a formában fel tudod idézni. ezzel ellentétben tudod, hogy a szavakat, mellyekkel a "cél" leírható, bármikor fel tudod pontosan idézni, az ezt követő modellkészítési folyamatot (ahol a szitu reprezentációjáig eljuthat az agy) már nem köthetjük szorosan magához a "cél"-hoz. ezt azzal tudnám magyarázni, hogy azt modod magadnak (gondolod):"csokit akarok venni". ezután elindulsz, majd a boltban sétálgatva hirtelen nem jut eszedbe, hogy mit keresel. ebben az esetben a "csokit akarok venni" gondolat (amit szerencsés esetben fel tudsz idézni) a megfelelő cselekvést fogja kiváltani, de nyílván másikat, mint amikor először gondoltad. tehát az egyetlen állandó leírása a "cél"-nak az azok a szavak, mellyekkel saját magad vagy más számára megfogalmazod. de ezek minden szituban mást fognak jelenteni.

""tehát a "cél" mindössze az a néhány szó, ami ahhoz kell, hogy TE meg tudd jósolni cselekedeteimet."
Vitatkoznék.
A kérdés az, hogy adott modellt a fejedben miért nem lehet célnak nevezni?
"

ezért, amit az előbb kifejtettem, mert a modell nem állandó, pedig a "cél" eközben nem változik. a fenti példa esetén a modell először arra utasít, hogy hogyan indulj el a boltba, aztán hogy hogyan vedd le a csokit stb, pedig a "cél" végig az:"csokit akarok venni"

talán azt tudnám hasonlatként mondani, hogy a modell az éppen aktuális mikéntjét mutatja meg a "cél" elérésének, de ehhez az kell, hogy a "cél" valamilyen változatlan formában ingerként bármikor bejuthasson a modellszámítást végző részbe. és ez az inger a szavak, melyekre gondolsz, mielőtt döntést kell hoznod a saját, vagy mások cselekedeteit illetően.

Előzmény: Thoughts (160)