Megosztom Veletek legújabb tavas ténykedésemet.
Mivel a belső, készen kapható tószűrőkben nem nagyon bízom, és nem is tartom esztétikusnak ha bármi nem odaillő van a vízben, úgy döntöttem, hogy építek egy külső szűrőt.
A tó mellé a földbe ástam egy jó nagy téglatest alakú gödröt, és kibetonoztam. Most úgy 100-120 literese körüli a belső mérete. Miután ez megvolt, befalaztam még egy válaszfalat, ami 20%-80% arányban kettéosztja a szűrőt, és alul nem ér le teljesen, tehát a víz át tud jönni. A felső része a vízszint fölött van, így a víznek alul kell megkerülnie. A nagyobbik részbe a garavitáció hozza át a vizet, a kissebkiből meg egy kis pumpa húzza ki, és viszi a patakocska elejére. Szűrőanyagnak az ajlán apróra tört cserépdarabok vannak, fölötte egy méretrevágott 4cm vastag szivacs, afölött pedik 2x1,5cm vastag szűrőbetét. És ennek a tetején megint a cserépdarabok. Hely még bőven van, így az első tisztításnál duplájára fogom emelni a szűrőréteg vastagságát.
Habár így is bőven hatásos. A nagyobbik részben a zöld, algás víz, mellettem meg a kicsiban a teljesen átlátszó... Elég szembetűnő... :o)
Eddig tökéletesen megy (3 napja), és úgy nézem, hogy elég sokáig fogja bírni. Szerintem tavasztól őszig max kétszer kell majd tisztítani.
És persze nincs semmi műanyag a vízben...
Mi a véleményetek?
Gobe