Törölt nick Creative Commons License 2001.09.09 0 0 110
Fel akartam háborodni, hogy ilyen kevés az autistákkal foglalkozó intézmény, és ennyire rossz helyzetben vannak Magyarországon ezek az emberek. De rájöttem, hogy hiába háborodnék föl.

Ugyanis nagyon sok minden van még, amiért föl lehetne háborodni ebben az országban. Nem tudom, más értelmi fogyatékosokkal mi a helyzet idehaza, de hallottam már elég durva dolgokat... Mivel az autisták száma elég kicsi, sajnos nem látok rá nagy esélyt, hogy komolyabban foglalkozzon a kormány az ügyükkel. Bármilyen kellemetlen érzés is kimondani, az autisták néhány száz embert jelentenek a kormány szemében, akikről nem kell tudomást venni, mert kevesen vannak, és fölösleges pénzt fordítani arra, hogy európai szinten kezelhessük az ügyüket.
Nem tudom, mi lehetne a megoldás. Csak ismételni tudom magam, sz*r érzés ilyet leírni, de szerintem a Parlamentben nem ébrednek föl, gondorhaj, mert az autisták ügye a kormánynak huszadrangú probléma. Ki tudja, talán ha akarnák sem tudnák rendezni, mert nem lenne rá pénz, miután megkísérelnék rendberakni úgy általában az egészségügyet, az oktatásügyet, a rendőrséget, stb., stb. Ezek sajnos nagy, összetett problémák, amik az ország összes lakosát érintik, és ezek is a béka se**e alatt vannak az ország sok helyén.

Ha a politkusok nem is szórnák el a pénzt, az autisták szerintem sajnos elég hátul lennének a rangsorban, ami azt tartalmazná, hogy mire költsék a pénzt.

Persze lehet, hogy csak pesszimista vagyok.

Egyébként az "Esőember" film mennyiben igaz? Mármint az autisták viselkedését nézve? Anyuéknál a bölcsödében voltak autista gyerekek. Az egyikük gyakran megtámadott, és bántott más gyereket, akit éppen "kiszemelt", és azt nem hagyta békén, és ok nélkül bántotta. Ez mitől lehet? Mi okozhatja azt, hogy egy autista kisgyerek ok nélkül nekiesik rendszeresen más kisgyerekeknek, a bölcsödés társainak? Ez általános viselkedés náluk kiskorban, vagy ez csak szélsőséges eset lehetett? Mi lehet az oka ezeknek a dühkitöréseknek? Minden autistánál fellép ez?

Egyébként én sajnálom őket, megértés, türelem, foglalkozás, és európai szintű ellátás, és hozzáállás kellene nekik. Biztos vagyok benne, hogy nem érdemlik azt a - sajnos sokuknál megjelenő - iskola utáni kilátástalanságot és lehetetlenséget, amiről a tegnapi műsorban beszéltek.

Murdock

Előzmény: gondorhaj (109)