Mr Spock Creative Commons License 2001.09.09 0 0 154
Kedves Thoughts,

A topiccím egy tévedés, ezt a 113-as hozzászólásban láttam be!

Es amit irtal a 113-ban:

Azt tartom, hogy az egysejtű elmozdulásának oka az, hogy célja van vele (értve ez alatt azt, hogy fenntartsa életét), de magának az életnek még a reprodukció sem lehet célja, hiszen - jelenlegi tudásunk szerint - lesz a jövőben olyan időpont, amikor mindennemű élet megszűnik létezni, ezesetben viszont már az elején sem lehetett a fennmaradás a cél.

Egy alapveto problema, nemcsak ebben a temaban, de sok mas filozofiai jellegu temakban, a "cél" szo megjelenese. Amig az ok-okozat relacio, minden valoszinuseg szerint ertelmes lenyek gondolkodasatol fuggetlen, addig a "cél" koncepcio nagyonis kapcsolodik az emberi tudathoz. Hiszen mi is a cél? Egy elore megtervezett, atlatott esemenysorozat utolso tagja. Pont ez a tervezett vegesseg, ami teljesen hianyozni latszik a vilagegyetemben.

Ugyanakkor a kerdes az is lehet, hogy lehet-e pusztan egy iranyvonalat célnak nevezni? Nevezhetjuk-e célnak mondjuk azt, hogy a noveny a napfeny iranyaban no? Es ez mar attol fugg, hogy mikeppen definialjuk azt, hogy "cél".

Emellett mit gondolsz arról, amiről a vita per pillanat folyik? (Az előző hozzászólásomban, nagyjából vázolom a problémát.

Elolvastam, es nem ertettem pontosan, hogy mirol is van szo. Vissza kell menni meg nehany hozzaszolasnyit.

Gabor

Előzmény: Thoughts (153)