ID Creative Commons License 2001.09.08 0 0 149
Kedves Thoughts!

"A gond ezzel az, hogy akkor kénytelenk leszünk megfogalmazni mit értünk cél alatt úgy, hogy az egysejtűnek ne legyen, de az embernek igen. (És akkor nem is beszéltünk még a kutyákról, meg a denevérekről.)"

ez a megfogalmazás szerintem benne van tegla dennett-el kapcsolatos hozzászólásában.
a "cél" egy olyan eszköz, amit fölösleges használnunk, ha automatizmusról van szó, ha ismerünk minden paramétert, ami az organizmus reakcióját befolyásolja, vagyis ha ismerünk minden okot. ebben az esetben is használhatjuk, mint ahogyan azt akaratomon kívül én is tettem utóbbi hozzászólásomban a napraforgóval kapcsolatban. a nap felé fordulásnak két fajta oka van:
1. az automatizmus a növényben (süti a nap - sejetk összehúzódnak)
2. a folyamat, mely magyarázattal szolgál arra, hogy miért működik egy ilyen automatizmus, ami az egyed számára nem is hasznos.

(nem erre gondoltál az intervallumokat illetően?)

amikor azt mondom, hogy a napraforgó mozgásának oka, hogy süti a nap és célja az, hogy több fényt kapjanak a magok, akkor ezt mindenki megérti, mert a "cél" szóval akkor élünk, amikor nem vagyunk tisztában minden körülménnyel, de ez mégis képessé tesz minket arra, hogy jóslatokat tegyünk. ugyanis ebben az esetben a "cél" szóval a 2. számú folyamatot helyettesítjük a folyamat következményével.

Előzmény: Thoughts (148)