Sfakutya Creative Commons License 2001.09.07 0 0 238
Tom 911

Ugyan nem engem kérdeztél, de mivel engem is nyaki gerinccel operáltak és nekem is van protrusio ( lsd 233. hozzászólást ) ezért írok neked.
Az, hogy protruziód van , még nem jelenti, hogy meg kell operálni. Milyen panaszaid vannak? Elviselhetetlen fájdalom? Izomelhalás? Ha ilyen panaszaid nincsenek, akkor ne gondolj műtétre.
Én egyébként mindig is műtét-párti voltam, többször volt térdműtétem és ezért mindig azt gondoltam, hogy csak a műtét az, ami gyors segítséget eredményez.
A csontkinövésem miatt- ami nyomta a gerincvelőt - életmentő műtét volt a nyaki gericműtétem, azt muszáj volt megcsinálni. Nem tudom, hogy JoeBlack-nek milyen volt műtét után, de nekem nagyon hosszú ideig - 6 hét - nagyon erős fájdalmam volt. A műtét után hat héttel a fájdalom miatt MR vizsgálatot végeztek, ahol kimutatták a három protruziót. Valószínű, hogy ez kezdte az azóta már 6 éve tartó panaszaimat okozni.
Két évvel a műtétem után, újra erős fájdalmam volt, hónapokig délutánonként már csak Schanz-gallérban tudtam lenni. Akkor elmentem először a Honvéd idegsebészetre, ahol műtétet javasoltak, majd elmentem az Amerikai úti idegsebészetre, ahol eredetileg operáltak . Az operáló orvosom dr.B. azt mondta, hogy még várjunk és elmagyarázta, hogy ha nem muszáj , akkor jobb nem operálni, mert ha egy porckorongot operálnak, akkor - annak ellenére, hogy távtartóval megoldják a hiányzó korong pótlását - az operált porckorong alatti és feletti porckorong is nagyobb megterhelésnek lesz kitéve és évek múlva azok fokozott megterhelés miatti tönkremenetele várható.
Én akkor ettől nagyon megijedtem és elhatároztam, hogy amit lehet megteszek annak érdekében, hogy ne kelljen a porckorongomat operálni.
Egyik kolleganőm férjét is nyaki porckorongsérvvel megoperáltak és sok-sok év óta csak Schanz-gallérban tud létezni. Természetesen van amikor nem viseli. És neki is kimutattak azóta újabb nyakisérvet.
Én a Gellértben nappali kórházban voltam két tavasszal is és az ottani 3 hetes kezelés mindig csodákat művelt. Mostanában csak otthon tornázok, de jövő héten beiratkozom egy közeli művelődési házban tartandó gerinctornára.

Előzmény: Tom911 (237)