Törölt nick Creative Commons License 2001.09.06 0 0 835
No jó. Kezdem én. Előzmények az anorexiás topicban.
Egy másik lapra nem is olyan régen ezt írtam és szeretném hallani a véleményeteket róla. Alapvetően az internetre vonatkoznának ezek a dolgok és az egyszerűség kedvéért pontokba foglaltam, ez főleg nekem segít, hogy rendszerezzem a gondolataimat.

"Javasolom a következő szabályokat xxx fórumaira. (és még fogok máskor is.)

1. Ha leírod hogy rosszul vagy, a többiek nyugalmának helyreállítása érdekében írd le azt is amikor épp stabil a hangulatod vagy jó kedved van. Ebből magad is tanulhatsz, segíthet neked hogy lásd mikor vagy rosszul, mi váltja ki vagy abból is meríthetsz, hogy a többiek nem csak a mély hangulataidat ismerik.

2. Próbálj meg magadra is figyelni. Próbálj meg együttérezni úgy, hogy te magadat nem sodrod bajba.

3. Ha pszichiáterhez vagy pszichológushoz jársz, akkor vagy próbáld meg azt, hogy itt nem beszélsz az éppen aktuális problémádról, vagy tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy a legközelebbi alkalomkor neki is elmondod amit itt felvetettél.

4. Ha megbízol benne - és miért ne tennéd - akkor mondd el neki hogy ide jársz és beszéljétek meg hogy mit gondoltok erről közösen.

5. Neked is van véleményed, másnak is van véleménye. Nem baj ha nem értetek egyet, nem dől össze a világ. Ha tudsz valamit mondd el, ha csak hallottál valamiről ami túl borzongató ahhoz hogy igaz legyen, akkor járj utána mielőtt bedobod a köztudatba. Felesleges indulatokat keverni.

6. Mindenki magából indul ki. Én is, te is. Ha éppen nem vagy szakember és ismered már a másikat mint a tenyeredet, akkor kerüld el, hogy feleslegesen cimkéket ragassz rá vagy leveszed róla a címkét, mert azt hallottad, hogy ez vagy az a betegség ilyen és ilyen tünetekkel, bajokkal, képzetekkel jár... Ha annyira érdekli, akkor megkérdezi a pszichológusát vagy pszichiáterét vagy keres egyet, aki megmondja neki. Vagyis lehetőleg ne minősítsd a másikat, ne írj neki diagnózist ... "

Néhány dolog már ott is és az anorexiás topicban is elhangzott, de nem szeretném reménytelenül szétoffolni a topic-okat, és jó lenne, ha azok akik oda írtak, ide is leírnák a véleményüket, hogy aki bejön, az tudjon csatlakozni a beszélgetéshez. Persze semmi nem kötelező, ez sem :)