Tiborc Creative Commons License 2001.09.06 0 0 6
A példát a KDNP szétbomlott tagságából vettem.
Volt egy jelöltjük 1998-ban, mellékelem a megőrzött bemutatkozó beszédét:

"ÉSSZEL ÉS SZÍVVEL A TÉRSÉGÜNKÉRT
Beszélgetés a demokráciáról, a felelősségről, a nők szerepéről
SZENT - IVÁNYI ÁGNESSEL
Bács - Kiskun megye 10. számú választókerületének kereszténydemokrata országgyűlési képviselőjelöltjével.
, - Kérem, elevenítse fel életútját.
- 1953-ban születtem, Budapesten. Felvidéki családból származom. Édesapám mérnök, édesanyám pedig közgazdász. Keresztény, katolikus légkörben nevelkedtem. Hárman vagyunk testvérek. Húgom a Földművelésügyi Minisztérium Phare irodájában dolgozik. Öcsém mérnök. Nagyszüleimet a Felvidékről Vaskútra telepítették át a negyvenes évek végén, így kislány koromban hosszú évekig éltem Bácskában.
- Budapesten érettségiztem. 1975-ben követtem első férjemet, dr. Szent - Iványi Domokost, aki 1972-ben elhagyta az országot. A fegyverszüneti tárgyalásokon a magyar delegáció diplomáciai vezetőjeként Molotovval tárgyalt. Az első koncepciós per vádlottjaként 1946-56 között börtönben volt. A II. világháború alatt az ellenállásban a magyar függetlenségért folytatott küzdelméért Göncz Árpádtól, a Köztársasági EInöki Arany Emlékérem posztumusz kitüntetést most, április 29-én fogom a Parlamentben átvenni. - Tőle tanultam rengeteget a diplomáciáról és a politikáról. Nyugat-Németországban a heidelbergi egyetemen végeztem politika- és történelemtudomány szakon. Magiszter diplomám után 1985-90 között Németországban közvéleménykutatásban és regionális rádiónál dolgoztam. A külföldön tanultakat a rendszerváltás után hazahoztam. Így kerültem 1990 októberében a Miniszterelnöki Tanácsadó Testületbe. Köztisztviselőként dolgoztam az első négy demokratikus évben. 1992-ben alakult meg a Magyar Atlanti Tanács, melynek alapító tagja, és első két évben főtitkára voltam. Ez a társadalmi szervezet a legsúlyosabb társadalmi szervezet, amely Magyarország NATO-kapcsolatait nem kormány, hanem társadalmi szinten szorgalmazza. 1994 első felében a Holland Külügyi Intézet angol nyelvű diplomataképző kurzusán vettem részt. 1994 második felétől 1996-ig a Magyarok Világszövetségében dolgoztam a külügyi osztályon. Egy nemzetközi konferencián ismertem meg második férjemet, Rodney Exton brit állampolgárt,
1996 - ban már idősebb fejjel - megajándékozott minket a Jóisten egy gyönyörű kislánnyal, Olíviával.
- Hogyan ítéli meg a nők szerepét a politikában?
- Nagyboldogasszony országában olyan párt színeiben indulok, amelynek politikája család- központú. Szerintem a nőknek nagyon fontos társadalmi szerepe van. Legszentebbik hivatásunk az élet továbbadása, a családok összefogása, összetartása.
A mai modern világban azonban a nők, közéleti szerepét igen fontosnak tartom. Több nő végez egyetemet, mint férfi. Általában a lányoknak, mivel szorgalmasabbak, jobbak az eredményeik a vizsgákon. Eltekintve egy pár évet, amikor teljes egészében az anyaságnak, a családnak élnek - egész életükben munkában állnak. Ahogy a magyar nyelv gyönyörűen fejezi ki, a nő a feleség a házasságban. A nők gyakorlatiassága, problémamegoldó, egyensúlyozó, összhangot teremtő képessége gazdagítaná a politikai életet. Ezért a döntéshozatali, a társadalom jövőjét formáló szinteken egyre fontosabbá fog válni a nők szerepe.
- Milyennek látja a magyar közhangulatot?
- Magyarország 40 évig, két generáción keresztül a megfosztott felelősségvállalás idejét élte, s mikor a választópolgároknak igen kevés felelősséget adott az állam struktúrája. Ez megváltozott. A demokrácia megosztott felelősséget jelent. Minden egyes állampolgárnak felelőssége van abban, hogy hogyan alakul a jövőnk, önmagunk és gyermekeink sorsa. Az emberek még nemigen érzik - hiszen nincs túl nagy múltja a modern magyar demokráciának - hogy az élet minden szintjét befolyásolja a politika.
- A nyugdíjunk, a villanyszámlánk, az egészségügyi ellátásunk, gyermekeink oktatásának a színvonala, az hogy az iskolában csak oktatnak-e, vagy nevelnek is, mind a politika függvénye. A politika az egész éltünket meghatározza. Az az ember, aki azt mondja, hogy "engem nem érdekel a politika" valójában nem törődik saját életével gyermeke jövőjével Ha nem megyünk el választani, - ma már nemcsak szavazni, de választani - nem vesz részt a közéletben, mindenki a maga szintjén, akkor ennek a bélyege rányomódik a társadalomra. A nemtörődömség hosszú távon a pusztulás felé vezet.
- A külföld és a nagyvárosi múlt nem szakították el a vidéktől?
- Mint megemlítettem, nagyszüleim révén sokat voltam Bácskában. Kifejezetten kértem a Kereszténydemokrata Néppárt központját, - ha egy mód van rá, akkor a bácsalmási körzetet adják nekem. Igaz, hogy városi ember vagyok, de olyan területen szeretném képviselni a polgárokat, ahol családi, személyes kötődéseim is vannak. Nagyapám, dr. Pongrácz Ernő Vaskúton volt orvos, és édesapám bátyja, dr. Pongrácz Endre Baján volt sebész főorvos. Ezek a kötődéseim a Bácskához vonzottak. Németországban a diplomamunkámat a magyar kormányok kisebbségpolitikájáról írtam a német kisebbség példáján. Itt is kerestem az összekötő kapcsot a magyarság és a németség között, részben a sváb kitelepítéseket felidézve, amelyről nagyszüleimtől is sokat hallottam, mert őket egy sváb házba telepítették, mint Felvidékről áttelepített magyarokat. Így nemcsak a magyar, de a németajkú polgárokhoz is az anyanyelvükön tudok szólni.
- Mint említette, férje angol állampolgár, ő hogyan fogadta az Ön politikai ambícióit?
- A férjem azt mondta: ha egy férfi a politikába megy, akkor a feleségének 100 százalékban kell férjét támogatni. Ha egy nő politikával foglalkozik, akkor a férjnek 200 százalékig kell őt támogatni. Ő 200 százalékig támogat engem. Természetesen ő is be fog mutatkozni a választókerületemben. Megválasztásom esetén Budapestről gyakran fogunk a Bácskába jönni. Férjemnek nemzetközi kapcsolatai vannak. Németül, franciául beszél az angolon kívül. Kislányunk tanítja őt magyarra. Benne van az angol politikai életben, mert évtizedek óta az angol Atlanti Tanács tagja.
- Az itt lakó emberek kissé bizalmatlanok egy számukra idegennek tűnő emberrel. Az első kérdés, amit feltesznek, miként képviselné Ön az érdekeiket?
- Célom a nagyon szoros kapcsolattartás. Érezzék az emberek, hogy én személyenként és problémákként törődöm a térséggel. Van szívem, hogy meghallgassam gondjaikat, és mint képviselőjük, tenni is fogok értük. Magas szintén, ahol az ország sorsáról döntenek a vidék ügye nem kizárólag Budapest ügye. Egy Európai Uniós csatlakozási folyamatban a nyugat-európai fővárosokban, valamint Brüsszelben is döntenek magyar ügyekben. Nem hátrány az, hogy nem ebből a térségből származom, ellenkezőleg, előnyként fogják felfogni az emberek, ha megismernek. Érezni fogják, hogy azokon a szinteken, ahol egy országgyűlési képviselő mozog, egy keresztény Nyugat-Európában, egy nyugati nyelveket is beszélő kereszténydemokrata politikusnő jobban tudja érdekeiket képviselni, mint bárki más. Nyugat-Európa keresztény. Ott a kormányfők, és államfők templomba járnak. Minket a kereszténység vitt be a nyugati világba. Nyugat- európai partnereink keresztény értékrendűek, jólétük a lelki és szellemi síkon megalapozott rendből származik. Szeretném, ha kislányom és a magyar nemzet egy jól képzett erős, mosolygó arcokkal teli országban éljen. Ezért hittel, tisztességgel és erővel küzdök. (X.)"
Megjelent a Felső - Bácska 1998. április 24. - i. számában.
Szkennelt változat.
Tiborc