oncogito Creative Commons License 2001.09.05 0 0 421
Üdv!

(Nem a válaszadás időpontja, hanem a minősége a fontos :-))

Persze, azt én is alátámasztom, hogy a kajáért sokmindere rávehetők az állatok (is) nade ne felejtsd el, a kutyám egyéb tiltás esetén is (ahol nyoma sem volt kaja-ügynek) hasonló módon sértődött meg.

"De miért gondolod, hogy eldönti?
Szerintem "eldöntődik" benne. X mennyiségű és tipusú motiváció mérlegelődik a fejében, és megszületik az, amit mi döntésnek hívunk."

Nem látom tisztán, ez miben különbözne lényegileg az emberi döntéstől.
Nem beszélve arról, hogy sokszor a hevesebb vérmérsékletü kutyáknál pl. helybenmaradásnál, kifektetésnél látszik, hogy a környezeti inger hatására szinte emelkedik az egész törzse, de mégis fekve marad az állat. Ez bizony szerintem határozott döntés eredménye kell hogy legyen.

A tükrös példánál sajnos nem jó tanács a kutyám fejére lisztet szórni, mert teljesen fehér szinü a bundája (csak a jobb füle barna), tehát ezt még én sem venném rajta észre :-))
Mindenesetre megpróbálok valamit a fejére tenni, amivel az utcára is kivihetem, mert annál a bizonyos kirakatüvegnél biztosabb a hatás. Ha rászántam magam, majd megírom az eredményt.

"Amúgy, Te azzal egyetértesz, hogy a macskáknak gyengébbek az képességei mint a kutyáknak?"

A legcsekélyebb mértékben sem. Teljesen más faj, teljesen más megnyilvánulásokkal és reakciókkal. Hiszen számításba kell venni, hogy nem falkaállat a macskaféle, és nincs olyan nagy foku és olyan sürü kényszer náluk a fajtatárssal való megértetésben.
Viszont éppen azért, mert mint egyed elsősorban önmagára van utalva, a magához való esze biztos megvan annyi, mint pl. a kutyának, csak éppen megtartja magának, illetve annyit "közöl", amennyit jónak lát.
Meggyőződésem, hogy mindarra meg lehetne tanítani, mint a kutyákat, csak azt nem lehet megértetni vele, hogy miért van erre szüksége. Tehát a kényszerítő körülmény egészen más egy kutyánál, mint egy macskánál, de szerintem ennek köze nincs a képességhez.
Mindenesetre ne feledkezz meg arról, hogy pl. egy gazdátlan kutya milyen kiszolgáltatott, mennyivel életképtelenebb, mint egy gazdátlan macska. Az ebet idővel befogják valamilyen céllal, míg a macska akár egy egész életet is nyugodtan leélhet gazdátlanul.
Ez azért jelent valamit.

oncogito

Előzmény: Thoughts (420)