rezgaras Creative Commons License 2001.09.05 0 0 5849
M62 187 írta:

> speciális kézi kivágószerszámok annyira drágák

Az az igazság, hogy szvsz. az ablakokat és ablakkereteket nem kellene papírból készíteni. Nem is láttam még ilyesmit soha. Ezért azt tanácsolnám, hogy - amennyiben nincsen valami speciális indokod a papír használatára - nézz körül más technológiák környékén is.

Az egyik megoldás a műanyag fröccsöntés. Jóllehet, azt írod:

> Egy mellékvonali típusépülethez legalább 6-8 féle bélyeg kellene...

Szerintem ez egy kicsit túlzás. Amikor felmértem a dolgot, azt találtam, hogy egyféle ajtó és kétféle ablak van. De mindegy, a fô kérdés a technológia.

Műanyagból szvsz. egy kisiparos sok ezret készít el, a kérdés a fröccsöntô forma. Ez általában igen drága, de úgy tudom, hogy az ár nagyon függ a nagyságtól. Az ablakok egy kicsi öntvényen is elférnek, tehát olcsóbb lehet, mint mondjuk egy mozdonytest. De ki lehet önteni uretánból is. Van aki hasonló struktúrákat fehérfémbôl önt, centrifugál-öntéssel. Meg fogom keresni a linket az Interneten, most sajnos elvesztettem. Szokásos még hasonló struktúrákat vékony funírlemezbôl lézerrel vagy nagynyomású vízsugárral kivágni, így készülnek a fa hajómodellek alkatrészei (Krick). Szóval ötletem még van, amíg a libák mind meg nem döglöttek! ;-))))

Előzmény: M62 187 (5835)