swatswat Creative Commons License 2001.09.03 0 0 91
Ha egy-egy szóval akarjuk összegezni az I-IV parancsolatban foglalt erkölcsi kívánalmakat, elénk tárul egy belső, logikai szerkezet:
- a hála (I.)
- az alázat (II. )
- a tisztelet (III.)
- és a szeretetközösség (IV.) gyakorlása jelenti az igazságos magatartást, a szeretet betöltését Isten iránt.

A Tízparancsolat második részében, az V-X. parancsolaton belül is belső összefüggéseken alapuló szerkezetet ismerhetünk fel. Az első ezek között az V. parancsolat, a szülő tiszteletének parancsolata, amely a legalapvetőbb az emberi kapcsolatokban, mivelhogy hatalmas hála-tartozásra épül - csakúgy, mint az első parancsolat az Isten iránti kötelességek között. A hála a legelemibb, legnyilvánvalóbb erkölcsi kívánalom.

A VI-IX. parancsolatnak ez a belső szerkezete: Ne sértsd, hanem védelmezd a felebarátod
- életét (VI.)
- házastársát (VII.)
- tulajdonát (VIII.)
- becsületét (IX.).

A X. parancsolat viszont - "ne kívánj semmit, ami a te felebarátodé" - megint csak átfogó, minden felebaráti viszonylatot érintő parancsolat, aminek lényegét a leginkább ezzel az igével foglalhatjuk össze: "Egymás ellen még a szívetekben se gondoljatok gonoszt!" (Zakariás 7:10)

Az 1. parancsolat
ÉN, AZ ÚR, VAGYOK A TE ISTENED, AKI KIHOZTALAK TÉGED EGYIPTOMNAK FÖLDJÉRŐL, A SZOLGASÁG HÁZÁBÓL. NE LEGYENEK NÉKED IDEGEN ISTENEID ÉNELŐTTEM.

A II. parancsolat
NE CSINÁLJ MAGADNAK FARAGOTT KÉPET, ÉS SEMMI HASONLÓT AZOKHOZ, AMELYEK FENN AZ ÉGBEN, VAGY AMELYEK ALANT A FÖLDÖN, VAGY AMELYEK A VIZEKBEN, A FÖLD ALATT VANNAK. NE IMÁDD ÉS NE TISZTELD AZOKAT; MERT ÉN, AZ ÚR, A TE ISTENED, FÉLTŐNSZERETŐ ISTEN VAGYOK, AKI MEGBÜNTETEM AZ ATYÁK VÉTKÉT A FIAKBAN HARMAD- ÉS NEGYEDÍZIGLEN, AKIK ENGEM GYŰLÖLNEK. DE IRGALMASSÁGOT CSELEKSZEM EZERÍZIGLEN AZOKKAL, AKIK ENGEM SZERETNEK, ÉS AZ ÉN PARANCSOLATAIMAT MEGTARTJÁK.

A III. parancsolat
AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK NEVÉT HIÁBA FEL NE VEDD; MERT NEM HAGYJA AZT AZ ÚR BÜNTETÉS NÉLKÜL, AKI AZ Ő NEVÉT HIÁBA FELVESZI.

A IV. parancsolat
MEGEMLÉKEZZÉL A SZOMBATNAPRÓL, HOGY MEGSZENTELTED AZT. HAT NAPON ÁT MUNKÁLKODJÁL ÉS VÉGEZD MINDEN DOLGODAT; DE A HETEDIK NAP AZ ÚRNAK, A TE ISTENEDNEK SZOMBATJA: SEMMI DOLGOT SE TÉGY AZON SE MAGAD, SE FIAD, SE LEÁNYOD, SE SZOLGÁD, SE SZOLGÁLÓLEÁNYOD, SE BARMOD, SE JÖVEVÉNYED, AKI A TE KAPUIDON BELÜL VAN; MERT HAT NAPON TEREMTETTE AZ ÚR AZ EGET ÉS A FÖLDET, A TENGERT ÉS MINDENT, AMI AZOKBAN VAN, A HETEDIK NAPON PEDIG MEGNYUGODOTT. AZÉRT MEGÁLDOTTA AZ ÚR A SZOMBAT NAPJÁT, ÉS MEGSZENTELTE AZT.

Az V. parancsolat
TISZTELD ATYÁDAT ÉS ANYÁDAT, HOGY HOSSZÚ IDEIG ÉLJ AZON A FÖLDÖN, AMELYEI AZ ÚR, A TE ISTENED ÁD TENÉKED.

A VI. parancsolat
NE ÖLJ.

A VII. parancsolat
NE TÖRJ HÁZASSÁGOT.

A VIII. parancsolat
NE LOPJ.

A IX. parancsolat
NE TÉGY A TE FELEBARÁTOD ELLEN HAMIS TANÚBIZONYSÁGOT.

A X. parancsolat
NE KÍVÁND A TE FELEBARÁTODNAK HÁZÁT. NE KÍVÁND A TE FELEBARÁTODNAK FELESÉGÉT, SE SZOLGÁJÁT, SE SZOLGÁLÓLEÁNYÁT, SE ÖKRÉT, SE SZAMARÁT, ÉS SEMMIT, AMI A TE FELEBARÁTODÉ.

A megtérés és a kereszténység hitelességének próbája
A Biblia szerint az igaz megtérés vagy istentisztelet abban mutatkozik meg, és azon mérhetó le, ha valaki - Krisztus ereje által - megtartja az erkölcsi alaptörvényt, a Tízparancsolatot.
"Aki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság" (I.János 2:4).

A megtéréskor az ember értelme, szíve, lelke összhangba kerül az erkölcsi törvénnyel, és felismerve a maga bűnnel fertőzöttségét és erőtelenségét, szövetséget köt Istennel, segítségül hívja őt annak érdekében, hogy e szerint a törvény szerint tudjon cselekedni is.

"Mert nem azok igazak Isten előtt, akik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik" (Róma 2:13).

Az.Újszövetségben Jézus Krisztus maga tesz tanúbizonyságot a Tízparancsolat örök érvényű voltáról. A gazdag ifjú kérdésére: "Mit cselekedjem, hogy örök életet nyerjek?", Jézus így válaszolt: "Ha be akarsz menni az életre, tartsd meg a parancsolatokat". És mikor a fiatalember tovább kérdezett: "Melyeket?", Jézus a Tízparancsolat egyes parancsolatait sorolva megerősítette, hogy erre a törvényre gondol (Máté 19:16-19).

http://web.interware.hu/aletheia/mitmond/mitmond7.htm