LvT Creative Commons License 2001.09.01 0 0 9
Kedves Kis Ádám!

Csak a saját tévképzeteim eloszlatása miatt írtam be a Biológiai Lexikon (BL) definícióit. A dió és társai számomra eddig (lehet, hogy ezen túl sem) számítottak gyümölcsnek, hanem magnak, vagyis a napraforgómaggal és a tökmaggal volt rokon. A csiperke sem volt nekem zöldség, hanem egyszerű gomba a laskával, a vargányával együtt.
Az az ellentmondás, hogy egy zöldség-gyümölcs boltban nem csak zöldségeket és gyümölcsöket árulnak, eddig nem realizálódott bennem. De a BL szócikkei után továbbra sem tudom hová tenni a laskát és a szotyolát. Talán Kenus tud tanácsot adni, úgy tűnik ő kertészeti vonalon képzett.
A gombák jelenléte a növények között nem meglepő, mivel "hagyományosan" növénynek tekintik őket: a Soó-féle növényrendszertan is különösebb szívfájdalom nélkül sorolja őket a Rengum Plantarum X. törzsébe (még az újabbak is, pl. Hortobágyi, ha két törzsre bontva is). Abban persze igazad va, hogy a jobb, modernebb rendszerek külön regnumba teszik őket.

Hogy a vegetáriánusok (vegetáriusok) mit tartanak a zöldségekről, azt nem tudom: mivel ezen a téren nincs személyes tapasztalatom. Nem hiszem, hogy nagyon más lehetne a felfogásuk, mint a közé. A vegetariánizmus egyébként is nagyon heterogén: minimum van vallási, erkölcsi és táplálkozásélettani vonulata, melyken belül számtalan eltérő áramlat található.
A vegetárianizmust szerintem inkább a hús definíciójának oldaláról lehetne megközelíteni: az "enyhe fokúaknál" megngedett tej és tojás fogyasztása, de a dzsainistáknál szinte mikróbaszintre megy le a tilalom.
Ebből a szempontból érdekes példa a mi katolikus böjti rendünk, ahol pl. a pénteki húsmentességbe belefér a hal. Egy másik személyes egészségügyi tapasztalatamon alapul: a székletvér-kimutatás előtt nem szabad húst fogyasztani, hogy az abból származó vérnyomok ne vezessenek fals pozitív reakcióhoz; egy ilyen pozitív esetben kiderült, hogy a kedves páciens nem fogyasztott húst, csak májat.

Előzmény: Kis Ádám (7)