LvT Creative Commons License 2001.08.31 0 0 6
Kedves Kenus!
Viszakozok, az én tudásom bizonyult sekélyesnek. Íme a Biológiai Lexikon definíciója:

Gyümölcs: növények termése vagy áltermése, melyeknek ehető részeit (almagyümölcsnél a vacokhús, csonthéjas gyümölcsöknél a középső terméshéj) általában frissen, nyersen fogyasztják. ... A gyümölcs nem növénytani, hanem gazdasági fogalom. Az egyes gyümölcsöket rendszertani hovatartozásuktól függetlenül ... a következőképpen csoportosítják: 1. almagyümölcsűek (alma, körte, birs, naspolya); 2. csonthéjas gyümölcsök (csersznye, meggy, szilva, barack); 3. héjas gyümölcsök (dió, mandula, gesztenye, mogyoró); 4. bogyós gyümölcsök (köszméte, ribiszke, málna, szeder, szőlő) ...

Akkor a pontosság kedvéért álljon itt az ellenérdekű szócikk is:

Zöldségfélék: nyersen, főzve v. tartósítva fogyasztott növények, rendszertanilag, fejlődésbiológiai és termesztési szempontból igen változatosak. ... A felhasznált szervek alapján a következő csoportosítás terjedt el: 1. káposztafélék: fejes káposzta, karfiol, stb.; 2. gyökgumósok: sárgarépa, petrezselyem, stb.; 3. burgonyafélék: paradicsom, paprika, burgonya, stb.; 4. tökfélék: sárgadinnye, görögdinnye, uborka, stb.; 5. hüvelyesek: borsó, bab, stb.; 6. hagymafélék: vörös-, fokhagyma, stb.; 7. csemegekukorica; 8. levélzöldségek: fejes saláta, spenót, stb.; 9. évelő zöldségfélék: spárga, sóska, torma, stb.; 10. csiperkegomba ...

Ez utóbbi tétel további meglelepést jelentett nekem.

Előzmény: Kenus (5)