God Save The Changes Creative Commons License 2001.08.31 0 0 140


- Idősebbek is elkezdhetik -
Fejbőrtorna mindenkinek

A tanulási folyamat első lépése:

Állj szembe a tükörrel és ráncold a homlokodat (húzd össze a homlokizmokat). Ezután (nem ezzel egyidejűleg, ahogy lejjebb írtam - GSTC) próbáld meg vissza (hátra) húzni a füleidet (húzd össze az occipitalis - azaz a fejbőr hátsó-alulsó részén található - izmokat) miután ellazítod (kisimítod) a homlokodat.
Első próbálkozásra csak kicsi, szinte alig érzékelhető elmozdulás lesz, amikor megkísérled hátrahúzni a füleidet. A fej első részén (a homloknál) lévő izmok összehúzása könnyű lesz. Ezeket az izmokat tökéletesen tudjuk vezérelni önszántunkból. A fej hátsó részén lévő izmok megmozdítása azonban hosszú, kitartó munkát igényel.

Második lépés:

Az fejbőrizmokat ábrázoló rajzot nézve (szerintem a fenti rajzra utal - GSTC) tedd láthatóvá a fej hátsó részén és a fül körül lévő izmokat. Helyezd az ujjaidat a fej hátsó oldalán a két izomroston túlra és próbáld észlelni az összehúzódást, amikor elmozdítod a fejbőrt.

Valószínűleg minél idősebb valaki, annál nehezebb vezérelni ezeket az izmokat, mivel elkezdenek sorvadni. Naponta legalább kétszer fél órát foglalkoztam ezzel, mire sikerült magas szintre fejleszteni a gyakorlatokat. Az izmok vezérlése koncentrációt, azaz a legtöbb ember számára unalmas munkát kíván. A néhány heti kemény munka elnyeri jutalmát, amikor a gyakorlatokat végleg megtanulod és helyesen végzed.

Miután kidolgoztam a gyakorlatokat, az alap gyakorlatokat legalább naponta kétszer 10 percig végeztem. Erősen motiválva éreztem magam. (Egy alkalommal - GSTC) addig csináltam a gyakorlatokat, amíg nem éreztem egy égő érzést a fejbőr hátsó részén lévő izmokban. Még azután is folytattam, amikor az izmok "felpumpálódtak" (Arnold Schwarzenegger kedvenc kifejezése).

Sokat csináltam (2x fél óra / nap - GSTC), sohasem hagytam ki egyetlen napot sem a gyakorlatokkal.
Addig csináltam, amíg (újra - GSTC) jól nézett ki a hajam. Ezután (kb. egy év!), a gyakorlatokat csak 5 - 10 percen át csináltam naponta.

Hát ennyit tudtam megcsinálni így első szuszra. Érdemes persze elolvasni a teljes eredetit, a "kerettörténetet" is. Állítása szerint a szerző-kifejlesztő (Tom Hagerty, egyébként molekuláris biológiával foglalkozik) 19 éves kora körül már a Norwood-skála III-as fokán volt, amikor elkezdte csinálni a gyakorlatokat. Kb 1 év alatt visszaerősödött a haja a 15-16 éves kori állapotra.
A gyakorlatok pozitít mellékhatásaként említi, hogy egyáltalán nem ráncos a homloka (és az arca). Jelenleg 69 éves.

Természetesen lehet nyugodtan kételkedni benne, egy biztos: nem ígér csodákat, nincsen tele hirdetésekkel az anyag. Emailben írta: a legtöbben, akik a tanácsát kérik, egy hónapi munka után feladják a gyakorlatok végzését. Szóval nagy akaraterőre van szükség a dologhoz.