jee_c Creative Commons License 2001.08.31 0 0 277
Ez mind szép és jó,de mivel fogunk füteni,autót tankolni,technológiai hőt termelni (pl. acélolvasztás)?
Komolyan mondod,hogy pl. acélt lehetne olvasztani szélerőmüvek által megtermelt energiával?(vagy kokszot késziteni)

Attól függ. mennyi szélerömü van - de hifist pont azt próbálta leírni, hogy nem egy e-termelö rendszer lesz, hanem több különbözö, és ezek rendszerben fogják az energiát együtt termelni (ahogy ez gyakorlatilag ma is van /szén-höerömü, gázturbinás erömü, vízerömü, nukl. erömü/, csak éppen a termelö rendszer elemei változnak meg, cserélödnek ki - remélhetöleg kiesnek a fosszilis energiahordozókkal müködtetett elemek, és nagyon hosszú távon a részecskebomláson alapuló nukl. erömüvek is)

Ráadásul a jelenlegi elektromos rendszert nem arra tervezték,hogy fütsenek vele,vagy hogy mondjuk mo. teljes energiáját(vagy mondjuk a kárpát medence teljes energiáját) nagy távolságról kapja.
Ez igaz, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet módosítani a rendszert. Sajnos, amiröl beszélünk az nem a közeli jövö.

A napenergia alkalmatlan arra,hogy alapenergiát szolgátasson,de a szélerőmü is.Mindkét rendszer esetén baromira túl kell méretezni a teljes rendszert,ráadásul túl kell méretezni az energiatovábbitó rendszert is.
Mit értesz a rendszer túlméretezésén? Mihez képest lenne túlméretezve?

Mindezek melett még nagy területet is elfoglalnak a mezőgazdaság elől ...
Képzeljünk el egy olyan rendszert, amelynek a keretében Magyarország összes lakóházának a tetejét napelemekkel borítanánk be. Az összes költség nyilvánvalóan tetemes lenne (megjegyzem, hogy mostanában fejlesztenek új típusú szerves anyagból felépülö napelemeket, amelyek elöállítási költsége jóval alacsonyabb, bár a hatásfokuk is még jelentosen elmarad a sziliciumosokhoz képest). A házak ell lennének látva kétirányú táppal, azaz amennyiben a házban fölös termelt energia lenne, azt visszatáplálná a hálózatba. Nos a költség tetemes lenne, de szép lassan megtérülne (sacc. 10-20 év alatt), és utána már nyereséges lenne, és addig is csökkentené a háztartási energiafogyasztást. Eyg ilyen rendszer nem venne el a termelöterületekböl, csupán ennek okán vázoltam fel.

Előzmény: Törölt nick (274)