Mr Spock Creative Commons License 2001.08.31 0 0 272
Kedves hufist,

"... 1993-ban Salgótarjánban és Orosházán még 33,7 millió négyzetméter síküveget gyártottak ..."

Egyenlő 33,7 négyzetkilométer. Ez egy pici ország egyik - igaz, a legnagyobb - üveggyára egy éves termelése

Jo lenne tudni, hogy mennyibe kerul a napelem eloallitasa. Mert szilicium szilicium, de garantaltan nem annyiba kerul es nem olyan egyszeru mint egy uveglap eloallitasa. Tudja ezt valaki (marmint itt)?

Tehát sok elszórtan telepített (azaz egyenként jóval kevesebb és kisebb problémát okozó - mert azért valljuk be - valamennyi alternatív energiatermelésnek vannak - sokszor nem is kicsi - problémái) NAPERŐMŰre van szükség,

Nem azt mondom hogy nem igy van. Csak valahogy ugy erzem, hogy valamit kihagyunk a szamitasbol, hiszen ez annyira nyilvanvalonak es egyszerunek tunik. Miert NE epitenenek ilyen naperomuveket, ha ez ennyire egyszeru lenne? Nem fogadom el az "evil olaj company-k" szoveget (masoktol hallottam sokszor), mert ugyanazzal az erovel napelemeket is tudnanak gyartani, es ugyanugy kepesek lennenek penzert eladni a termeket. A gyogyszeriparbol megtanulhattuk (mi is, ok is), hogy nem a nyersanyagon mulik az eladasi ar, hanem a keresleten alapulo hatason. Attol hogy mashogy allitanak elo valamit, es olcsobban, attol meg ugyanugy, ugyanannyiert kepesek eladni a termeket, a kereslet alapjan. A kinalattal meg ugyanaz a helyzet. Sot, ha a napelem olyan egyszeru lenne, ezrek probalnanak beugrani a napelemgyartasba. Tehat "valami nem stimmel".

Nem lenne utolsó dolog az sem, ha működnének az ÁRAPÁLY ERŐMŰVEK.

Arrol mar tobb helyen olvastam, hogy sokkal tobbe kerulne a leves mint a hus.

A közvetlen jövő azt hiszem az ATOMenergiáé. Az valószínűleg meghosszabbíthatja és ezáltal megkönnyítheti az átmenetet, ugyanakkor viszonylag csekély problémákat hordoz - megfelelő kezelés esetén.

Ezzel szazszazalekig egyetertek.

Hát az lehet, de a jelenlegi szakértői vélemények szerint pl. valamennyi blokkot évente egyszer le kellene állítani a plazmával szomszédos burkolatok cseréje céljából - olyan erős lenne az elhasználódás.

De ez meg nagyon olyan "termeszetvedos" karogasnak hangzik (nem toled). Honnan tudjak? Meg nem is letezik. Meg nem is logikus. Ha a tudomany kepes lesz valahogy megoldani, hogy izolalja a tobbmillio fokos homersekletet a burkolattol, el nem tudom kepzelni, hogy az utolso nehanyszaz fok ne lenne megoldva. Es akkor lehet hogy egyaltalan nem is hasznalodik a burkolat. Nem?

Ráadásul a kitermelődő burkolathulladék vsz erősen radioaktív lenne - azaz ott vagyunk, mint a mai atomenergiánál - természetesen csak környezetvédelmi szempontból.

Szinten tobbszor olvastam, hogy a magfuzioval kapcsolatban nem lesz igazan radioaktivitas problema. Es megintcsak a fenti elv: ha kepesek lesznek a reakciot ugy izolalni, hogy mukodokepes legyen......

természetesen csak környezetvédelmi
szempontból.

Egyenlore a "termeszetvedok" el vannak kenyeztetve, mert a legabszurdabb marhasag is komolyan van veve. Kb 20 eve olvastam a Scientific American-ben, hogy kidolgoztak egy olyan atomtemeto elvet, amit csak egy olyan foldrenges tudna kinyitni, ami meg soha nem tortent meg az emberiseg torteneteben. Es LEFUJTAK a "termeszetvedok". Ha majd elfogy az energia, es ott fognak gyertyafenynel morfondirozni, lejjebb fognak adni az elvarasaikbol. Ha a tudomany valahogy megoldja a magfuziot, lehet hogy kell majd egy minimalis rizikot vallalni, es FOGNAK. Mert annak a generacionak mar nem lesz ott a vegtelen morfondirozas luxusa. Es akkor mar tenyleg az energia lesz a kozponti kerdes, es nem ezerfele politikai ambicio, amit a termeszetvedelem egisze alatt nyomnak.

Gabor

Előzmény: hufist (270)