GroundZero Creative Commons License 2001.08.29 0 0 220
Sziasztok, ha kicsit nagy pauza után is, de visszatértem.
Ami a puskázás témakörét illeti: a diák puskázott, puskázik, és puskázni fog. Akinek van hajlama a puskázásra, azt nem lehet szigorral leszoktatni, max új, jobb módszerek kiagyalására ösztönözni.
Szerintem ez igazából a "message" miatt fontos. Ha nem haragszom a gyerekre, hogy puskázik (én sem szoktam haragudni érte), akkor azt mondom tkp: "Nem baj, ha áthágod a szabályokat, csak épp legyél rá felkészülve, hogy ha kiderül, mexívod". És ez pont egybecseng pártunk és kormányunk főideológiájával: "Ami nem törvénybeütköző, az jó". Vagyis egyetlen dolog iktatódik itten ki: az erkölcs. OK, könnyen lehet, hogy csak a hülye, moralizáló tanár von ilyen lehetetlen párhuzamot puskázás és erkölcs között, de én akkor is így érzem. Magam is voltam tanuló egykor, puskáztam én is - ha nem is soxor, túl majrés voltam ahhoz - tehát erkölcsi alapom abszolút nem lenne haragudni ezért bárkire - és lefogadom, hogy nagyon kevés azon tanarak száma, akik sohasem puskáztak életükben. Szerintem igazából a puskázás bőven bocsánatos bűn. Az exesszív, reflexxerű puskázás az, ami súlyosabb dolog. Nem nehéz belátni: valszín nincs az az ember a földön - még a legtörvénytisztelőbbek sem - akik ne hágtak volna át egy-két szabályt életükben. Egy-két puiskázásból sosem lesz nagy gond, hogyjétek el. Minél több jegyet kell adni a gyereknek, az többek között erre is gyógyír lehet. Ha egy gyereknek van 5 jegye, abbó 2 egyes, 1 3mas és 2 ötös, akkor mondhatja, hogy az egyseknél rossz napja volt, holott lehet, hogy akkor nem tudot puskázni, a többinél igen. De, ha sok dolgozatot írnak, akkor egyrészt sokkal többet látja az ember őket dogaírás közben, ergo sokkal nagyobb az esély a lebukásra - egyszer csak rosszkor fog a padba nyúlni - másrészt sokkal kevésbé tud reklamálni, ha mondjuk 6 egyes mellé jön 2 ötös.
Amúgy - hátha diákok is olvasnak - egyik tanárom gyűjtötte a jó puskázás-módszereket. Ha dolgozat után valaki odament, és elárulta, hogyan puskázott - eredményesen - és a tanár még nem ismerte a módszert, járt érte egy Balaton-szelet a büfében. Ennek eredményeképp pár év alatt mindenféle technikát megismert :) Az ő kedvence ez volt: a5-ös lapra puska felír, a legaljára, középre egy kis fémlapocska ragaszt. Ezt a papírt a tetejére szúrt rajzszöggel a pad lapjának aljára felerősít, köbö pont a térd fölé. A padra, nagyjából oda, ahol a paddeszka másik oldalán a papíron a vaslemezke van. Ekkor a papír abszolút láthatatlanul fekszik a pad lapja alatt. Amikor a tanár biztonságos távolban van, a mágnest egyszerűen elmozdítja az ember egy picit, mire a papír lehanyatlik, és szépen olvasható. Ha gáz van, a papír egy apró térdmozdulattal visszasimítható a padlap alá, mágnes egy ugyanolyan apró mozdulattal a fémlap fölé tolható, és a puska ismét láthatatlan. Voilá!
A mágnes álcázása könnyen megoldható, esetünkben, ha jól emléxem, radírba volt belefaragva :)

Gr0