gedeon_2001 Creative Commons License 2001.08.27 0 0 71
Kedves Phoeniix, bizony nehéz elnézni :)
Természetesen én is fontosnak tartom a megelozo, száz, sot ezer évet, hiszen a dolog "történelmileg alakult így". De minden etnikai konfliktus történelmileg alakult ki, ezt te is adottnak tekinted, ha a sri lanka-i tasmilokról olvasol . És nem az FT olvasóinak kell kibékülniük velünk vagy a románokkal, hanem nekünk egymással. Nem biztos, hogy egy angol lapnak terhelnie kell az olvasóit az egymást kizáró magyar és román történelmi narratívákkal, egyébként sincsenek abban a helyzetben, hogy bírák legyenek -- sem a szerkesztok, sem az olvasók.
Egyébként nem is biztos, hogy olyan jól járnánk, ha úgy csak egymás mellé tennék a narratívákat. A dákoromán elmélet érzelmileg nem ellenérdekelt laikusok számára például rendkívül plauzíbilis. A románok latin nyelvet beszélnek, az olaszok félig még értik is oket, mért ne lettek volna ott, ahol vannak, ezer, sot ezerötszáz évvel ezelott is, mért ne lehetnének leszármazottai azoknak a romanizált dákoknak, akik szintúgy a mai Erdély területén éltek. Az ilyen szép kerek mesét cáfolandó jöhet az ember az erdélyi helységnevek etimológiájával, meg a vlach népnév történetével.
A román-magyar konfliktus, teljesen igazad van, nagyon alacsony intenzitású konfliktus. Szerencsére. Éppen ezért nem is kellene eldramatizálni. Nemcsak az érdeke mindenkinek, hogy így maradjon, hanem az is, hogy ezt nyugaton is így lássák.
Üdv.: Gedeon
Előzmény: Phoeniixx (68)