Sziasztok!
Nagy örömmel látom, hogy túl vagyunk a 3000. hozzászóláson is. Csak így tovább! :-)
Kedves 1.4 tulajok!
Én természetesen az 1.4-el kapcsolatban a magánvéleményemet mondtam el, akár a többi modellről, amelyeket lehet, hogy elfogadtok, lehet hogy nem, de ugyanúgy bármelyik modellvariánsnak megvannak az előnyei-hátrányai amit asszem itt már számtalanszor kitárgyaltunk. Ettől még mindegyik Bravo és az alapvető tulajdonságaik, melyek miatt végülis mindannyian ezt a modellt választottuk, azért túlnyomórészt azonosak.
Majd a találkozón lehet erről élőben is beszélgetni. Bár már ott lennénk! :-) Én természetesen állok elébe!:-)
Nehogy itt sértődés legyen a dologból! :-)
Üdv a házassági évfordulósoknak!
Gobe
1. Aknára kéne állnod és belekapaszkodni a hátsó futóműbe és kicsit megrángatni. A gumiszilentek nyekereghetnek. Hátul van belőle pár a futómű-segédkeret és a segédkeret padlólemez vonatkozásában is. WD 40 kezelés pld. kiváló az ilyen zajok csillapítására.
2 A talin meghallgatjuk a motorok hangját.
Nézzük akkor a projektoros fényszórót részletesebben:
A projektoros fényszórószet mint írtátok a nagyobb, drágább Marea változatokba kerül beépítésre. Abban az árkategóriában ahol ezek szerepelnek már kívánatos egy jobb képességű fényszóró. Itt elsősorban a tompított fénysugárzóról van szó. A távolsági fényszóró kialakítása azonos. Ezt úgy érték el hogy a normál fényszóróhoz hasonlóan H1 izzókat tartalmazó tompított fényszóró egység elé egy gyűjtőlencsét (projektor) helyeztek el az izzó és a lencse között pedig egy megfelelő kialakítású fémlemez segítségével érik el a kívánt rajzolatú tompítást. Ezek után a fényszóró üvegen elhelyezett rajzolatok feleslegesek, ezért az ilyen fényszórók előtt sima bordázatlan üvegbúra van elhelyezve. (De üveg és nem műanyag, ami mostanában divat. Kíváncsi lennék, hogy a most divatos "karcálló" polikarbonát fényszóróbúrákon mondjuk az autó 6-8-10 éves korában a fényteljesítmény hány százaléka vész majd el?)
Szóval a projektoros fényszóró esetében az 5W-os helyzetjelző izzó elhelyezését meg kellett változtatni mivel az a gyűjtőlencse a rendes "foncsoros" fényszóróknál általános fókuszponttól eltolt elhelyezést lehetetlenné tette. A tervezők a helyzetjelző elhelyezését úgy oldották meg, hogy a fényszóró sarkában az irányjelző fészkét közel vízszintesen egy műanyag elválasztólemezzel kettéosztották és ide helyezték át a helyzetjelzőt. Ezért a fényszórócsatlakozó kialakítása megváltozott, tehát a normál/projektoros fényszórók cseréjét egyszerűen "átdugdosással" nem lehet megoldani. Szükség van egy plusz csatlakozó beszerelésre és a kábelkorbács átalakítására mindkét oldalon.
Szerencsére a motoros magasságállítás működése, csatlakozása azonos.
A projektoros szet vetítési képe sokkal diffúzabb, egyenletes és a tompítás letörési vonalainak környékén is megfelelő megvilágítást biztosít. A letörési vonalakon a sötét világos határvonal határozott, éles rajzolatú. Fokozottan kell figyelni a fényszóró pontos beállítására, mert a szembejövők vakítása nagyobb mértékű. Összehasonlítva a kettőt a projektoros minden tekintetben jobb.
A költségek: Bontottban szinte lehetetlen szerezni, hiszen ritka típus és az ilyennel szerelt gépek még újak, ritkán bontják meg őket. Az ilyen roncsokat újjávarázsolva még inkább kompletten látjuk viszont lehet, hogy éppen szép hazánkban.
A projektoros fényszóró gyári beszállítója a VALEO. Az utángyártás a Valeo-nál csak annyit jelent, hogy a gyári alkatrész búráján a FIAT felirat üveggel felül van öntve, csak nyomokban látható. Más utángyártottal még nem találkoztam, de ha felbukkan nagyon óvatosnak kell lenni, mert nem kell részletezni, hogy ennek a fényszórónak a gyártása milyen precizitást igényel. 1 db utángyártott projektoros fényszóró kb. 55-60 eft. Turbo Ladánál a gyári ennél csak pár ezressel drágább tehát megfontolandó. A szerelés Kb. 5-8 eft.
A számolásnál vegyük figyelembe, hogy a feleslegessé vált eredeti fényszórókat 20-25eft ért lehet eladni kéz alatt darabonként.
Hogy ezek után megéri-e a csere? Nézőpont kérdése.
Csodát azért nem várhatunk tőle, hiszen a fényforrás maradt a mára már kissé meghaladott H1-es izzó. A Punto II H7-es, hidegtükrös szetje pld. sokkal jobb, nagyobb a különbség mint a sima és a projektoros szet között.
A szet Bravoba építve a gyárinak megfelelő kialakítással és anyagfelhasználással, megtekinthető a talin Granturismo gépén.
Természetesen ezzel kapcsolatban bármely további kérdésben alkatrész, szerelés témában állok a T. Olvtársak rendelkezésére.
ig
Nemigazán értem mi a gondod? Miért függ az átmérőtől, hogy nekiállsz vagy sem?
solymi
A talit nem én szervezem. Én csak egy résztvevő vagyok. Azért örülök, hogy jössz!:-)
Múltkor írtam, hogy úgy emlékszem, valamikor volt egy tömeges üzemanyag szivattyú meghibásodás Északkelet-Magyarországon, amely egyértelműen a rossz minőségű üzemanyag miatt következett be. Valaki (bocs már nem emlékszem) visszaírt, hogy ez az eset diesel adagolókkal fordult elő. Tegnap rámolás közben megtaláltam az Autó-magazin ’97/10 számát, amelyben szerepelt az említett cikk.
Szóval mégis üzemanyagszivattyúról volt szó.
Néhány idézet:
„az Aral németországi laboratóriuma a rezet (kommutátor) támadó agresszív kénvegyületet mutatott ki a magyar benzinmintában”
„Dr. Sasvári József a Miskolci Műszaki egyetem docense: A benzinben található agresszív vegyület erősen korrodálja a rezet, amiből a szivattyúkat meghajtó villanymotor kommutátora készül. A motor szénkeféi ledörzsölik ezt a korrodált felületet és ez a folyamat addig ismétlődik míg a kommutátor teljesen elfogy. Ha mindössze ennyi történne még akár tisztességes is lehetne az októberi dátum (97 október, eddig térítette meg a MOL a csere költségeit) hiszen a benzinben ma már nincs kén, tehát a korrózió megszűnt. Csakhogy a felkapart réz beleragadt a szénkefékbe és azok mint valami csiszolópapír, úgy dörzsölik a kommutátor megmaradt felületét. Ezentúl tehát nem a kénes vegyület teszi majd tönkre a szivattyúkat, hanem a rossz benzin miatt enyhén károsodott szénkefék. Ezek a villanymotorok
nem holnap pusztulnak el, hanem talán csak évek múlva, de mindenképpen korábban, mint ami a gyárilag élettartamuk alapján várható lenne.”
Szóval ennyi.
Eléggé elszomorító.
Na még egy téma és befejezem:
Aki komolyabb hifi rendszert szándékozik építeni az 1.2 modellbe nem ússza meg az akkumulátor upgrade-ot a gyári FIAMM akksi 40 Ah-s de ami autóhifi szempontból fájóbb: csak 200A indítókapacitású. A cserénél érdemes körülnézni az olasz gyártmányok között is. A Magneti-Marelli RUN sorozatából a „varázsszemes” teljesen gondozásmentes 55Ah-s változat méretei alapján pontosan az 1.2 akkutartójába való indítókapacitása 510A, ez már döfi!:-) (Jó ez meg sem közelíti egy valódi autóhifi akksi (OPTIMA, EXXIDE) teljesítményét, (850-1050A) de azért ez már jó alap.) A Marelli akksi a ” MSZ szerint teljesen gondozásmentes” kategóriába tartozik, azaz teljes élettartama folyamán semmiféle kezelést, folyadék utántöltést nem igényel. Erre is kell figyelni, mert a „MSZ szerint gondozásmentes” kategória (pld. a gyári Fiamm is ide tartozik) savszint és savsűrűség ellenőrzést nem, de desztilláltvizes utántöltést igényel. A gyári akkumulátoroknál a nyári hónapokban ügyeljünk a folyadékszintre. Az alacsonyabb folyadékszint szélsőséges esetben az akkumulátor feszültségének csökkenését okozza. Erre különösen a computer érzékeny, pld. így is kerülhetnek hibás adatok a tárolóba, amelyek aztán hibás befecskendezést okoznak
Ja az említett akksi ára 11-12eft.
Jaj ez már sok?