Iván Gábor Creative Commons License 2001.08.20 0 0 766
Most olvastam:

"SZDSZ: A kormány két kézzel szórja a pénzt

2001. augusztus 17. péntek 20:29

Az SZDSZ szerint "a millenniumi rongyrázás évét" hagyjuk magunk mögött, amelyet az Orbán-kormány a saját politikai céljaira használt fel, nem pedig arra, hogy méltóképpen ünnepeljen a nemzet.

Fodor Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő és Gusztos Péter ügyvivő pénteken, a Lánchíd pesti hídfőjénél tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a kormány az elmúlt években két kézzel szórta a pénzt. Fodor Gábor szerint a kormány politikai szándékaihoz díszletként szolgáltak az elmúlt napok, hetek, hónapok eseményei.

A képviselő kiemelte az augusztus 15-i "Szent Korona utazást", amelyet a kormány elhibázott lépésének nevezett. Fodor Gábor rámutatott: az SZDSZ - követve a magyar nemzeti szabadelvű és nyugati gondolkodás hagyományait - az állam és az egyház szétválasztását tartja indokoltnak.

- Ami augusztus 15-én történt Magyarországon, utazás a múltba, visszatérés egy olyan időszakba, amelyet a nemzeti nagyok is elutasítottak - fogalmazott az ellenzéki politikus, majd hozzátette: a korona utaztatása egyértelműen az állam és az egyház újbóli összefonódására tett kísérletet jelenti. Gusztos Péter elmondása szerint a kormány az elmúlt két évben 80 milliárd forintot költött a millenniumi ünnepségsorozatra.

Ismertetése szerint az idei augusztus 20-i ünnepségek 700 millió forintba kerülnek, és ebből 250 millió forintot tesz ki a budapesti tűzijáték. Összehasonlításként elmondta: az Amerikai Egyesült Államok nemzeti ünnepén az ottani kormány 30 millió forintnak megfelelő összeget fordított a washingtoni tűzijátékra.

- Az Orbán-kormány a politikai Disneyland szintjére alacsonyította le a magyar millenniumot, és a saját maga ünneplésére használta fel ezt az időszakot - fogalmazott az SZDSZ-es ügyvivő. Fodor Gábor közölte: reményei szerint jövőre leváltják a jelenlegi kormányt, és az újonnan megalakuló kabinet első intézkedései között fogja megszüntetni az Országimázs Központot, amely számolatlanul, példátlanul pazarló módon költötte el az adófizetők pénzét.

(MTI