Kedves megasys!
off
"Mi az, ami az agyhoz tartozik, es mi az, ami a tudathoz?"
Szerintem az "agy halmazának" eleme a "tudat halmaza".
on
"Egyebkent ezzel a letezes dologgal kapcsolatban engem leginkabb az izgat, hogy mi lenne, ha nem lenne semmi."
Ha így lenne, nem gondolkodna rajta senki...
"Szoval valami volt ott. Es valamitol felrobbant? Hat ha az osszes anyag ott volt, akkor az egy eleg nagy fekete lyuk lehetett, vagy hasonlo, mitol robbant fel?"
Szerintem ez az, amire nem tudunk választ adni...
off
"Egyebkent lehet tudni egy galaxisrol vagy akar egy csillagrol, hogy anyagbol vagy antianyagbol van-e?"
Passzolok.
"Meg egyebkent is kizarolag csak en letezem, es ennek az ellenkezojet senki sem tudja bebizonyitani ;)"
Nem, nem, nem!
Kizárólag én létezem!
Bizony.
"A feltetelezesemet meg nem tamasztja ala semmi. Ezert feltetelezes. Ha alatamasztana valami, akkor hivhatnank akar elmeletnek is."
Ebben nem értünk egyet.
Pl. ha kopogást hallasz az ajtó felől, akkor feltételezed, hogy áll előtte valaki.
"Az egysejtueknek van tudatuk?"
Szvsz nincs.
"Az egyszeru Dunaban elo halaknak van. Aki latott mar ilyen kis halakat jatszani ugy, mint ahogy a delfinek szoktak, az tudja. A novenyeknek is van allitolag."
Szerintem csak kevés fajnak van tudata. Bár nem mernék nekiállni definiálni a tudatot, úgy gondolom, tudatról csak olyan fajok esetében beszélhetünk, amelyek felismerik magukat a tükörben, amelyeknek van öntudatuk.
"Amikor az anyagbol megformalodik a test, akkor hogyan es mikor kerul bele a tudat?"
Szvsz, mikor elegendő mennyiségű viszonyítási alappal kezd rendelkezni ahhoz, hogy képes legyen önmagán gondolkodni, terveket szőni, az emlékeit akaratlagosan előhívni, stb...