jee_c Creative Commons License 2001.08.16 0 0 170
Örülök, hogy ilyen konkrét adatoknak utánajártál.
Az 5kW nem sok egy kicsit átlagos felhasználásnak számolva? Egy ismerösnek kb. 1200kWh fogyott egy év alatt. Ebben fünyírástól kezdve minden benne van, és ez egy elég nagy méretü családi ház, bár csak ketten laknak benne. 1200kWh/(365*24) ~ 0.137kW, tehát ennyi lenne az átlagos fogyasztásuk. Természetesen ennyi napelem-teljesítmény nem lenne elég, mert vannak éjszakák, felhös napok, a télröl már nem is szólva.. ,de talán nem kellene 5 kW-os teljesítmény.
Ellenben ha az áramszolgáltatóval lehetne áramvisszatáplálásról szerzödést kötni, és meg lehetne technikailag oldani, akkor már jobb lenne a helyzet.

Egy másik cikkben voltak számszerü adatok az USA-ban egy nagy börtön napelemekkel való ellátásáról. Természetesen jóval többe került az a rendszer, de ha jól emlékszem ~15 év alatt megtérül az ára, és 20 év garanciát adott rá a telepítö cég.. Ára 4.4 millió $, évi megtakarítás 300.000$ cikk a Supergamezen. Persze, szerintem ha az energia tovább drágul, akkor hamarabb megtérül. :-)

Lehet, hogy érdemes lenne azt is kiszámítani, hogy egy napenergiával müködö vízmelegítö rendszer mennyibe kerülne, és mennyit lehetne vele spórolni. Az az érzésem, hogy kevesebb pénzböl ki lehetne hozni, és a melegvízellátást megoldaná (legalább is nyáron biztos).

Előzmény: timartom (169)