"hogy egyátalán eszedbe jusson tanulni"
Nem hinnem, hogy ez igy tortent. Az altalanos es a kozepiskolat szvsz meg ma is el lehet vegezni. Jo par dolog nem penzt kerdes - mint ahogy proszalod beallitani - hanem hozzaallas kerdese. Egyebkent pedig az erecsegizok aranya evrol evre emelkedik. Mas, mint mondtam, hogy a romak vegzettsegerol mas orszagokban is a Mo-ihoz hasonlo mutatokat talaltam (ebbol a topikbol bisztos elo lehet banyaszni nehanyat, csak ez a sorszamtores kicsit boritott par dolgot.), tehat nem arrol van szo, hogy rasszista a magyar tarsadalom.
A negy szazalekodnal maradva, azert latod, hogy ez azert csak esely.Ha csak ennek fele lenne a romak aranya az egyetemeken, akkor mar mutatna, hogy csak akarnak valamit. De sajnos nem igy van. Ilyen jellegu cikkekek anno en is olvastam korabban, de nem emlexem mas aranyokra. Vagy tudsz olyan orszagot, ahol jobb az arany? De nezzuk vissza a kadari idoszakra, amikor nekem pl. eszembe jutott tanulni. Kerdem, hogy akkor miert nem mutathato a romaknal komoly fejlodes? Az analfabetizmust valamennyire sikerult felszamolni kozottuk, de tovabb nem jutottak. Miert? (Na ne gyere azzal a hujeseggel, hogy elnyomtak oket)
"Ha az állam nem segít, akkor ez a helyzet még romlani is fog".
Velemenyem szerint az allam segit - adokedvezmenyekkel, ujabban kolcsonnel stb. - es ott van jo nehany tarsadalmi szervezet, ami ugyan diszkriminativ modon, de tamogatja romakat. Sajnos soxor hallani es olvasni arrol, hogy a forras es az anyagi hatter meglenne egy egy romakra szabott kepzesre, de nincs eleg jelentkezo. Nezd meg a gandigimit. 75%-k lemorzsolodott. Vajon miert?
Pupu, en ugy latom, hogy a kovetkezo nemzedek szerencsesebb lesz. Mar ami a lehetoseget illeti.
"hogy kitörjél, kell egy olyan társadalmi háttér, amelyik ezt a törekvésed támogatja"
Ez a torekvek hol nincs meg? A tobbsegnel vagy a kisebbsegnel?