101 Creative Commons License 2001.08.11 0 0 5633
Joem!
Köszönöm a megszólítást gyártás és terítés ügyében. Már rég kialakult a véleményem gyártás ügyében, de nem akartam a kedveteket elvenni a véleményemmel. Természetesen sokunk fantáziáját izgatják azok a modellek, amelyek nem láthatók és kaphatók a boltokban. Mivel mi klubbozunk is szerettünk volna magyar járgányokat futtani. Egy-két dolog született is V63, M63 de nem voltunk elégedettek. Messziről jól mutattak, de közelről bizony voltak gondok. Átfestések számozások stb, ezek csak játékok ahhoz képest amit ti szeretnétek. Az biztos, hogy valahol el kell kezdeni, de vétek ipari háttér nélkül kezdeni. Fröccsöntő, tamponozó célszerszámok stb. Mi elindultunk ez irányban /csak számozás és festés!/. 50 db-s tétellel a tamponozó nem állt szóba velünk. Min 150.000,- Ft egy használt kézi tamponozó + festék és anyagok. Ha autómata kell kb fél millió, vagy nagy sorozat. És akkor a költségek. Az M63-as műanyag modell nem tetszett. Fotómaratási tervek, rengeteg munka egy M41- es és egy mechano mozdony alkatrésznek, festékek korlátok stb. Most már valahogy kinéz, de ezt a polcra sehol nem tudom kitenni, csak annak tudom eladni aki akarja és tudomásul veszi, hogy ilyen a minősége. Lehet Brawa alvázra is rakni kb 16.000,- Ft, de akkor az ár kezd el emelkedni. 30-35 Ft-t kérünk érte, de még csak a harmadikat adtuk el. Kb 10 db-t kellene eladnunk, hogy valami nyereségünk legyen, mert a munkaóra megfizethetetlen.
Próbálkoztunk vágányzáró sorompó, vízdaru építésével /klubmunka/ 1-2 db ment el. Prototípusban már elkészítettük a vágányzáró sorompó és a siklasztó sarú működő verzióit is, de még nem volt rá igény. Úgy gondolom azért, mert ebben a minőségben akinek szüksége van rá saját maga is meg tudja építeni.
Összegezve: nagyon jó szervező munka kell egy ilyen megvalósítására és rengeteg pénz.

A kereskedésről: próbáltunk már készítő által behozott terméket árulni, nem sok sikerrel. Úgy gondolom csak olyan termék lehet sikeres, amely összeépíthető /pl papír ház (magyar)jó öttlet/ olcsó áru és folyamatosan kapható. Híreim szerint pl a Fu. akciót nem a gyártó kezdeményezte, egy kereskedő látott benn fantáziát. Aztán nem árt jóban lenni a nagykereskedőkkel, mert a kiskereskedőnek eladható mennyiség nem sok és nem is vagyunk sokan.
Tudjátok, hogy egy nagyáruház 30-90 napra fizet és csak az eladott mennyiséget?

Úgy gondolom, azért van valamilyen megoldás. A klubunk évről-évre tud olyan megrendeléseket szerezni, amellyel szépet tudunk alkotni és még marad is valami. Legutóbb Zalalövő állomást készítettük el a MÁVÉPCELL megrendelésére /8 m hosszú/ talán az ősz folyamán láthatjátok majd Budapesten. Ilyen munkákkal talán össze lehet hozni egy kis gyártás alapköltségeit.
Azonban vigyázzatok /nekünk is volt már tanulópénzünk!/, ahol a pénz megjelenik ott az egység nagyon hamar fel tud bomlani, mert a kedvenc szórakozást lehet szívvel lélekkel csinálni, de termelni, gyártani csak kemény céltudatossággal és jövedelemért lehet.
Szivesen beszámolok próbálkozásainkról, és sok sikert kivánok mindenkinek aki bármilyen minőségben saját maga és mások örömére kicsi és nagy vasutat alkot.
Üdv. 101

Előzmény: joem (5588)