tamastamastamas Creative Commons License 2001.08.08 0 0 1016
Hali Csodaszarvas!

Én funkys pop-os rock-os valamit játszok. Korábban Hegyi metált meg alternatívot is csináltam, de kissé kiöregedtem a deszkatúrásból.
Manapság inkább a legfelső sorban levő kat. megy élőben, otthon meg ami sikerül.

Metal zoom: volt gond. Hidd el. Én is hasra voltam esve a pedálkáimtól, amíg meg nem vettem a Marshall-t. Pedig az is csak a legolcsóbb 50 wattos verzió...
A Marshall-t panellakásban mellőzöm. Effekt: egy Digitech RP-1 multiproci. Ezt mostanában sikerült a Marshallhoz beállítgatnom, azóta vonalban egyedül is enyhén tűrhető. "Valami van, de nem az igazi" ála Rajkin.

Pickup letekerés: le kell. Nincs más. Egyébként tényleg túlhajtja a mikrofon bemenetet - persze lehet ez is cél. (Arra viszont ott van a Zoom.)

Az RP-1 sztereó kimenettel rendelkezik, amit direkt rákötök a Live vonalbemenetére (teljesen átlagos 70%-70%-os szinteken) és úgy nyomulok.
Namost ehhez a "sound"-hoz (haha!) a Live cuccait mellőzöm, vagy ha a MIDI igényli a zengetést (és eddig képtelen voltam tisztességesen különválasztani a Cakewalkban) akkor eleve zengetés nélkül vettem fel a gitárt. (Erről a témáról nálam értelmesebbektől további infot kérhetsz ugyanitt.)

A lényeg: a vonalbemenet, tisztességes effekt (ha nincs egy normális erőlköd, jó mikrofon meg süket szomszédod. Család se nagyon legyen (otthon) ha nem muszály.

Akusztikus gitár az elektromosból: az effektemben van egy elfogadható gyári beállítás erre, de spanyolos vagy classic célra nem használom. Arra van egy olcsó Cremona gitárom, meg mikrofon. Máshogy nem megy.

Hangfalszimulálás: erre van egy Rocktron(?) cucc, vagy vlami más gyártóé már nem emlékszem, ami rengeteg szuper torzítót is tud - extra költség. Az effektekben szokott lenni ilyen is, általában az effektlánc utolsó darabja (speaker simulator vagy ilyesmi néven). Az RP-1-ben ehelyett egy erősítő illesztő van, amit beállítva a már jól bevált hangzás egy másik karakterisztikájú erősítőn is hasonlóan szólal meg. Állítólag. Igazi szimulátort lehet találni még tán a Korg AX30G, Korg AX300G procikban - és kellemes a hangjuk is. Meg cca. 70.000 alatt btto. (Az RP-1 most 120.000 lenne ehhez képest, de már régen nem gyártják.) Javaslom a Korg-ot. Egyszer úgyis venni kell valamit.
És ha megveszed, rengeteg "izgalmas" hangzást fedezel fel, ami üdítően hat zenei világodra is. Anyagi érdekeltség kizárva!!!

tamás a köbön

Előzmény: Csodaszarvas (1015)