Broad Bandi Creative Commons License 2001.08.04 0 0 147
Kedves Mr Spock!

Lehet minősíteni, ítélkezni, de a tények és adatok makacs dolgok, és bár nem kötelező, de tudományos megközelítésben általában tiszteletben szoktuk őket tartani. A hivatkozott cikk egy nemzetközileg ismert és mértékadónak tekintett szervezet keretében és lektorálásában jelent meg, meglehetősen sok forrással is megjelölt adattal, logikus okfejtéssel és körültekintő elemzéssel. Minden további nélkül vitathatod adatait, állításait, következtetéseit, de (és ez nagyon fontos) legalább olyan meggyőző adatokkal, körültekintő gondossággal és alátámasztható érveléssel.
Csak néhány megjegyzés: Minden erőmű elhatározása, tervezése és engedélyeztetése több évvel az építkezés megkezdése előtt történik, így az építés alatt lévő 2,900 MW új kapacitásé is, azaz biztosan történt az esetet megelőző időszakban is engedélyezés.)
A cikkben a liberalizált piac célja, felépítése, működése, kiépítése, előnyei és hátrányai elég részletesen le lettek írva és elemezve, így ellenkező, megbízhatóan alátámasztott tények hiányában továbbra is ezt tudom hitelesnek elfogadni. Ezzel szemben nem alátámasztott, így nem megbízható a történtek "őrult zöld természetvédőkre" hárítása, és a fenti adatok "bizonyítvány magyarázásként" értelmezése.
A konkluzió egyébként nem a power company-k, hanem a liberalizációt előkészítők hibájáról szól, így itt sem érzek semmi csúsztatást (kamut).
A megfizethetőség kérdése pedig egyik hónapról a másikra tízszeres (szabadpiaci) árkülönbségnél illetve 2.5-3 szoros fogyasztói ár növekedésnél pedig (legalább is szerintem) valódi és triviális kérdés.
A profit és társai kulcsszavak pedig az üzleti tevékenységre vannak hatással, a többi megközelítés itt közömbös, és mint ilyen lényegtelen illetve elhanyagolható.

Nekem úgy tűnik, a pontatlanságok ellenére elég sok ponton találkozunk, de a "most omlott ossze az evtizedes szocialistaskodas/zoldeskedes" vélemény nem ilyen. Én egy következményeiben nem kellően végiggondolt piacliberalizációs modell összeomlását látom, mely Californiának mintegy 5-8 milliárd USD-be került. Drágán szerzett tanulságait pedig célszerű kamatoztatni.

Üdv: BB

Előzmény: Mr Spock (146)