Barbarossa Isegrim
2001.08.01
|
|
0 0
70
|
Vagy 5-6 könyv.. a legjobbak az Éjszaki vadászok (ezt nagyon tudom ajánlani mindenkienk), ill. más té a felderí
Radarokkal foglakozol és nem hallotál még Freyáról?:) Nemá.
Röviden és laikus által leírva: a Freya a háború elejétől használt német előrejelzpő radar, először a KM használta. A cél magasságától függően (a Föld görbülete ugyebár) felderítési hatótávja 120-200 km. Az angol Chain HOmetól eltérően nem egy bazi nagy 100m-es rádiótorony, hanem egy bárhol napok alatt összerelkhető, kb. 5 m magas antennamatrac (bocs a hüje kifejezésekért). Ha láttad a Ryan közlegényt, abban azt rohamozzák meg (amikor az egyik amcsi kinyúlik haslövéssel).
A radarmatrac :) oldalirányban elforgatható, így az irányszög és a távolság segítségével a cél helye meghatározható. Függőleges szögben nem lehetett forgatni, ezért a célpontont magasságát elméletileg nem tudta meghatározni (ha jól gondolom a gyakorlatban azért a kezelő megbecsülhette a első radarkontaktus távolságából). A magasságot a rövidebb hatótávú (a legkisebb aszem 40km volt, de volt vagy 8 altípusa, csak amiről én hallottam) Würzburg radar mérte. Emlékeim szerint a Freya deciméteres, a Würzburg centiméteres hullámhosszon dolgozott, a W. parabolaantennás volt, és kisebb.
Nem nagyon konyítok mélyebben a ytémához, érdekes lenne egy topic 2. vhs radartechnikáról, egy hozzáértőtől (érted ugye, mire gondolok?:)).
|
Előzmény: TtK (69)
|
|