rezgaras Creative Commons License 2001.07.31 0 0 5478
csíkostáTTú írta:

> Te úgy kezdted, hogy rögtön házakat, mozdonyokat, kocsikat építettél a leendő asztalodra?

Nem. Én úgy kezdtem, hogy egy Kandó mozdonyt építettem rézlemezbôl ;-))))

Ez így persze nem igaz, 6-18 éves koromig aktívan vasútmodelleztem, persze NDK-s alapanyagból. Ezeknek egy rész még meg is van. Akkoriban az összes elérhetô magyar, és jó sok NDK-s német könyvet olvastam el, úgyhogy "vasútmodellezés-elméletbôl" simán ötössel mehettem volna át a vizsgán.

Tényleg nem akartam senkit hergelni, és etwg már adott egy olyan választ, amit magam is adhattam volna, annyira egyetértek vele.

Csak annyit tennék hozzá, hogy a vasútmodellezésben szvsz. pont az a szép, hogy annyi arca van. Nagyon különbözô emberek is megtalálják benne azt, ami a legjobban érdekli ôket, amihez a legjobban értenek. Ha nem így lenne, ez a hobby már rég kihalt volna.

Azt azonban meg lehet figyelni, hogy a legtöbb modellezô a saját jelenlegi (a többség) és múltbeli (legtöbben a gyerekkoruk, ifjúkoruk idejét) környezetét modellezi. Amerikában majdnem mindenki amerikai vasutakat modellez, rendszerint azt a társaságot, amelynek a sínjei a városán keresztülhúzódnak, meg beszerez egy pár "vendég" (bérelt, lízing, korridor vonat) mozdonyt is. Európai vasutakat nagyon kevesen modelleznek, csak egy pár német származású friss amerikai. A németek német vasutakat modelleznek, eltekintve egy-két megszállottjától az amerikai (erdei ;-))) ) vasutaknak. A francia újságok szinte kizárólag francia témájú terepasztalokról számolnak be, és kevés olyan fifikás pofa van, mint a közismert Jaques LePlat, aki egy elszászi vonalat modellezett és a róla szóló könyvet így két nyelven is el tudja adni ("Grüsse aus Ferbach", "Bonnes baisers du Ferbach").

Éppen ezért azt gondolom, hogy nekünk, magyaroknak magyar témákat kellene modellezni, hiszen ezt nem fogják mások megtenni helyettünk. Rádaásul szvsz. a magyar vasutazás nagyon is jellegzetes, elüt más országoktól (kivéve a Kárpát-medence többi részét), gondoljatok csak a vasúti típusépületekre, az egyéb magyar épületekre, nem is beszélve a mozdonyokról és kocsikról és még részben a közúti járművekrôl is.

Persze abban igazad van, hogy sajnos mindezt nem nagyon lehet készen venni. De szerintem ennek ellenére meg kellene próbálkozni vele. Az igaz, hogy egy kezdô nem ezzel fog hozzá a dologhoz, hanem vesz a boltban német modelleket. De én pont amiatt emeltem fel a szavam, mert azt látom, hogy sokan folytatásként sem térnek le errôl az útról. Szerintem pedig ezért kár. Tiszta szerencsének tartom, hogy meglátásom szerint legalább a MAVOE határozottan kiáll a magyar modellezés mellett, és elônyben részesíti a magyar eredetik modelljeit.

Ez az én két fillérem az ügyhöz.

Előzmény: Törölt nick (5455)