etwg Creative Commons License 2001.07.31 0 0 5468
Szia *táTTú,

Elnézést ha egy kicsit hosszu leszek, de ismét az elkezdtétek harapdálni a csalit, és nem tudom kihagyni, hogy reagáljak.

Nem tudok teljesen veled egyetérteni, mert ahhoz hogy valaki olyan motivumot épitsen amilyet akar nem kell okvetlenul német motivummal kezdeni. Én sem vagyok jobb helyzetben (amerikai erdei vasutat épitgetek), ezért sokszor ugyanaz a probléma mint nektek. Sokkal jobb azonban egy kicsit nyitott szemmel keresgélni a kinálatban, mert sok olyan modell van, amit magyarositani lehet (nemrégen a V/M is közöl egy ilyen cikket valamilyen templomrol).
Nekem nem az a bajom, hogy valaki német vagy bármilyen más asztalt épit, hanem az, ha azok ugyanugy néznek ki mint a nagy cégek bemutato asztalai, teletömve saját modellekkel. Sajnos ez a német EINHEITS-logika következménye, és rengeteg ilyen terepasztal épül szerte a világban. A kommercio végletei, amikor minden ami csak kaphato az asztalon van a logika teljes hiánya nélkül.
Azért a terepasztalépítés a modellvasutazás legérdekesebb tevékenysége, azonban ha valaki ezt fej nélkül teszi (azaz gyári motivumokat keres, ahelyett, hogy kimenne a legközelebbi vasuthoz), csak ritkán tud igazi szép asztalt épiteni. Sokszor esünk abba a hibába, hogy katalogusokat tanulmányozunk a valoság helyett (ez sajnos megint német befolyás eredménye - mert ott igen sokáig a giccs volt a jo - 10 vonat közlekedett egy olyan állomáson, ahol a valoságban hetente egy is majdnem sok lett volna, IC-k köröznek templomok mellett, stb.).
Kár, hogy a mai napig nincs (kivéve talán ezt a topicot)semilyen forum, ahol ezeket a dolgokat magyar közönség elött is meg lehetett volna beszélni. Nyilván, hogy erre alig lehet a kereskedöt rávenni, hisz neki elemi érdeke, hogy a portékáját adja el. Ehhez egy bizonyos tulkinálat kell, amikor már kotorászni lehet a választékban, és független modellezök, aki elmondják majd, hogy melyik gyönyörü (és drága) Bausatzbol (kitböl) lehet egy malmot épiteni valamelyik magyar állomáshoz. Nemrégen én is darabokba vágtam egy méregdrága KIBRI gyárat, hogy egy másikat épitsek belöle a terepasztalomra.
Tehát nem egyszer kell eljutni odáig, hogy magyar épületeket épitünk, hanem ez kellene, hogy a cél legyen már a kezdet kezdetekor. Illetve olyan dolgokat, amik illenek a välasztott motivumhoz.
Természetesen nincs semmi kifogásom az ellen, ha valaki német motivumu terepasztalt épit, de azt akkor tegye konzekvensen, nem mutat jol, ha német közegben magyar vagy más idegen motivumok vannak. Természetesen mindenki fenntarthatja magának a jogot, hogy csak saját szorakozására épiti a terepasztalt, és neki teljesen mindegy, hogy, hogy néz ki, azonban kell a modellezö társadalomban egy olyan csoportnak is lenni, akik magasabbra teszik a lecet (mint pl. a keskenynyomtávu kiállitáson láthato pécsi klub tette), és igy kihivják azokat is, akiknek addig az eszükbe sem jutott, hogy pl. a Szilvásváradi kisvasutat is meg lehetne (sokszor ugyanannyi energiával, de rendszerint olcsobban) épiteni.
A modellvasut nem az jelenti, hogy van egy 2x1 m tábla rajta néhány méter sin, váltok, meg vagy 5o épület. Sok terepasztalon sokkal többet mutatna, ha csak a fele volna láthato annak, ami rajta van.
Pont erre a müvészetre (mert a modellépités müvészet is) kellene összpontositani, nem pedig arra, hogy mikor melyik boltban kaphato ez meg az.
Nézd meg pl. a szombathelyi klub képeit, biztosan neked is tetszenek pl. a pincemotivumok - kell ehhez valamilyen gyári termék? - ugye nem, csak ötlet, meg akarat.
Ha van egy jo ötlet azt is boztosan érdemes megvalositani, mégha háborus is. (Csak a vicc kedvéért probáljatok egy szétbombázott házat megépíteni modellben - majd meglátod, hogy mennyi munka van vele).

Előzmény: Törölt nick (5455)