Bolivian Dancer Creative Commons License 2001.07.25 0 0 434
Sziasztok,

Kiss
bocs, az „ügyesebb voltál-t” nymannak címeztem, neked csak ajánlottam figyelmedbe az ő módszerét. Én is sok helyre jelentkeztem, de nem annyira „megszállottan” hogy hetekkel ezelőtti HVG-re is rámoccantam volna.

Jövő héten elseje.
Kaptál, pl. írásbeli figyelmeztetést?
Ha a kezedbe nyom egy „felmondást” gondolkodj el…
Nem feltétlen a közös megegyezés a jobb… Ez esetben nem követelhetsz semmit, de semmit.

Ha nincs megalapozva, elég sok pénzt lehet leverni rajtuk… hiányozni szokott a normális indoklás, a védekezés lehetősége és az ún. jogorvoslati záradék.
Indoklás pl: „KissMe kartárs negyedszer is részegen jött be, ellopta a gémkapcsot és kikezdett a takarítónővel, a konkurenciának kémkedett, gondatlan munkavégzésével kárt okozott a cégnek” etc, etc de ezt mind bizonyítani is kell tudni, ez ekkor-akkor történt, ez és ez látta és tanúsítja. Pl. jegyzőkönyv, amiben a munkavállaló elismeri hogy elbaszta, ellopta, elkésett már megint etc. etc.

Ja és az nem gond, hogy nem tudtad bizonyítani, a főnököd állit, ergo neki kell bizonyítani.
Valakit kitenni nem egyszerű, ezért is van a komoly követelményrendszer felvételnél, interjú, személyes kapcsolatok jelentősége, AC, pszichológus, csillagjós.
Gyakorlatilag, nagyon nehéz valakit úgy „kibaszni”, hogy az ne tudjon visszatámadni, a törvény eléggé védi a munkáltatók érdekeit.
Esettanulmány (személyes körből):
Nagyáruház raktárából 8 melós összefogva lopták az árut. Ipari kamera felvette, megnézték, megmutatták nekik, de nem ismerték el. (nem voltak hülyék…) . Ilyenkor mi van? Rendőrség, eljárás, mivel „ártatlanság vélelme” csak rendőrségi határozat alapján lehet őket rendkívüli munkáltatói felmondással elküldeni. Ilyenkor, rafinált HR-es más megoldást választott..
Ha elküldte volna őket aznap, akármilyen felmondással, lett volna per, még akkor is, ha sárosak voltak a „srácok”.

Az MT alapján, egy évi béred simán leverhető rajtuk, plussz lehet kérni, a fizut addig is, amíg az ítélet jogerős.. (nem vagyok jogász, de remélem, pontosan írtam le mindent. Én éppen a közelmúltban fingattam meg „jogellenes munkaviszony-megszüntetés címén egy vezetői tanácsadó céget, hihihiii)

Fred,
Nem feltétlen a munkaerő piac felhígulása, hanem a könnyen megszerezhető HR diplomák okozták a HR-es cucc „elautizálódását”. A HR jó szakma, elit cucc, jól fizet, de itthon nincs még meg a kultúrája a cégeknél, és ezért kevés a jó szakember, tisztelet a kivételnek. Kevés helyen veszik komolyan, és van egy cosmó ismert nagy cég, ahol még nem is hallottak róla. Persze, a pályán működő arcok általános IQ-ja korrelál a magyar népességgel ;-(.

A wc-t értem, hogy nem trükk, de jó, akkor is!!!
Sok ilyen van: berendezés, arcok, öltözékük, megkinálnak-e valamivel, gépek és monitorok típusa és mérete, látsz-e valakin fehér frotirzoknit, meg bármi lehet.

Új Isten a pénz… hát ja.. Nekem sem teccik, ez mindenféleképpen elkeserítő, de tudomásul kell venni, hogy napi 8 órát ebben a világban vagyunk kénytelenek eltölteni. Akár teccik, akár nem. Tehát, meg kell próbálni, alkalmazkodni hozzá. Hogy magadban, magamban mit gondolok, ahhoz a „tőkésnek” nincs semmi köze. Csak ügyesen kell titkolni.

Másfelől, a „vállalati kultúra” egy hasznos dolog is bír lenni, egy jól működő és céltudatos szervezet esetében, ad a dolgozóknak egy olyan pluszt, amitől jobban érzik magukat a bőrükben, és kötődnek a céghez. Persze, ez nem konvertálható a fizetési boríték vastagságával. Itt inkább ízlésbeli különbségek vannak, van (azok közül, amit láttam) hogy szimpi volt, és volt amitől a hányinger kerülgetett.

Üdv:
Dancer