K.Trout Creative Commons License 2001.07.23 0 0 2495
Múlt pénteken, miközben a Kék Villámon dolgoztak a szervizben, volt időm lófrálni a szalonban, és körbenézegettem a 147-es Alfát.
Alább olvashattok vegyes érzéseimről.

A 147-es Alfába rögtön beleszerettem, már akkor, amikor még csak képek voltak róla a neten. Amikor meg a Campona bevásárlóközpontban egy kiállított példányt körbeszimatolhattam, egészen elaléltam.Most pedig már bele is csüccsentem.

Az autót kívülről, gondolom, nem kell bemutatni. Gyönyörű. A neten rákerestem a tecnikai jellemzőkre és természetesen az árra is. Meglepő volt számomra, hogy viszonylagosan alacsony árért (4M HUF)az alapfelszereltségű 3 ajtós változat milyen gazdagon felszerelt. 6 légzsák körbe-körbe, ABS, klíma, elektromos állítású és fűthető tükrök, persze szervo, 1.6-os 100 lovas motor, stb.
Nos, lehet, hogy csak én nézem nagyon-nagyon kritikus szemmel a dolgokat, de néhány furcsaságra azért felfigyeltem.
A vezetőoldali ülésbe beülve nincs gond. Kényelmes az autó, a műszerfal elég jól néz ki, áttekinthető.A rádió és kezelőszervei szépek, a 6 (8?) hangszóróból tisztán és jól szól a zene. A klímaberendezés külön hátrafelé is löki a hideg levegőt egy résen keresztül a kézifék bögött a kardánbox hátulján kialakított fúvókán.

A rádió alatt két fiók van kialakítva. Kicsit megnyomva lassan kicsúszik a középkonzolból mindkettő. Az egyik egy pohártartó, a másik egy bankkártyatartó. Mindkettő létjogosultsága megkérdőjelezhető, legalábbis ami a középkonzolt illeti. Szvsz szerencsésebb lett volna más helyt keresni. Pl lenn a kardánboxon a váltó környékén, ami viszont szerintem úgy ahogy van, gagyi.
Tényleg sajnálattal kell mondanom, mert úgy tűnik, a gazdag felszereltség ára ez volt, hogy a középkonzol alatti rész rendkívül elnagyolt, a sebességváltó, kézifék és a szivargyújtó környéke a legolcsóbb japán autók világát (Suzuki,stb.)idézi...:-(((

Beállítottam magamnak megfelelő vezetési helyzetbe az ülést. A tükrök a Bravo-hoz hasonlatosan jók, és bár picik, de nincs gond a látótérrel.

Ezután beültem a hátsó ülésbe úgy, hogy úgy hagytam az első ülés beállításait.. Én 188 cm magas vagyok. A hely nekem viszonylag elég volt, bár a térdem erősen súrolta az első ülést. Hosszú úton már lehet, hogy párszor meg kell állni nyújtózni...
Annál is inkább, mert a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a hátsó ülés támlájának dőlészöge rendkívül meredek, majdnem függőleges!!! Úgy kell ülni a hátsó ülésben, mintha karót nyeltél volna!
Nem hiszem, hogy hosszú úton ez kényelmes lenne, sőt!!
A csomagtartóba is bekukkantottam, ennek mérete nem lehet sokkal nagyobb a Bravoénál...

Hát röviden ennyi. Az autó menettulajdonságairól nem tudok mondani semmit, hiszen a szalonból természetesen nem tudtam kivinni. Beindítottak ott egyet, és a motor adatait nézve és hangját hallva az 1.6-os 103 LE-s változat motorja valószínüleg ugyanaz, mint ami a Bravo-ban van.

Összességében szerintem az autó akkor lenne élvezhető - legalábbis esztétikailag - maradéktalanul, ha nem az alapváltozatot kéri az ember, de akkor már gondolom, az ár jelentősen emelkedik...

Méretét - és a csomagtartót - tekintve olyanok élvezhetik, akiknek még kicsi gyerekük van, vagy már kiröppentek a gyerekeik. Ideális autó lehetne fiatal párok számára, ha Magyarországon a fiatal párok megengedhetnének maguknak egy ilyen autót...

Hát röviden ennyi. A menettulajdonságokról majd akkor, ha netalán sikerülne egy tesztvezetést kieszközölnöm...:-)))

K.Trout