nfl Creative Commons License 2001.07.22 0 0 137
off on

Ha nincs megadva explicit vagy implicit módon a kódolás, akkor nincs HTML oldal sem! Ha a szerver nem adja meg ezt az információt, akkor vagy automatikusan ki kell találni, vagy rá kell bízni a választást az olvasóra (más szóval felhasználóra).

"már mér lenne logikus pont az ISO-8859-1 használata?"

Mert a HTTP 1.1 (RFC 2616) ezt mondja.

When no explicit charset parameter is provided by the sender, media subtypes of the "text" type are defined to have a default charset value of "ISO-8859-1" when received via HTTP. Data in character sets other than "ISO-8859-1" or its subsets MUST be labeled with an appropriate charset value.

Aztán a HTML 4.01 felülbírálja a HTTP szabványt?!

The HTTP protocol ([RFC2616], section 3.7.1) mentions ISO-8859-1 as a default character encoding when the "charset" parameter is absent from the "Content-Type" header field. In practice, this recommendation has proved useless because some servers don't allow a "charset" parameter to be sent, and others may not be configured to send the parameter. Therefore, user agents must not assume any default value for the "charset" parameter.

Ráadásul a charset paraméter elhagyása biztonsági problémát is okozhat.

"Oroszországban hülyét is kapnának a felhasználók, ha egy rosszul készített orosz oldal szép cirill betűi helyett mindenféle kriksz-kraksz lenne a képernyőjükön - így ők defaultnak a koi8-r (magyarok ISO-8859-2) kódolást választják, és élik világukat, és ha nem orosz, hanyagul elkészített oldalra tévednek, még mindig van lehetőségük az aktuális kódolás változtatására, anélkül, hogy az általános beállításukat ez érintené)"

Éppen ezért kell(ene) megadni mindig az oldal kódolását. Ne kelljen a felhasználónak utánaállítani! Egyetértünk abban, hogy az Index egy hanyagul elkészített oldal? ;-)

"ha ugyanis az illető felhasználónak nincs olyan betűje a telepített betűkészleteiben, akkor akárhogy próbálkozhatsz, úgyse fog nála úgy megjelenni, ahogy te szeretnéd"

Ez viszont egyéni szociális probléma.

"és pont arra való a szöveg kódolásának megadása, hogy ne kelljen mindenféle egzotikus #-jellel ellátott (és ötször akkora helyet foglaló) kóddal egy karaktert megadni"

Ez egyrészt igaz. Másrészt pedig a karakterhivatkozások szabványosak (nem tudom, hogy lefele meddig), és akkor is egyértelműek, ha nem ismert pontosan a kódolás.

"most akkor látod, vagy nem látod?"

Operában nem látom, Mozillában látom.

off off

Előzmény: Sysygy (135)