Lendvai Ildikó alelnök Creative Commons License 2001.07.19 0 0 81
Orbán Viktor
Miniszterelnök Úrnak

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja nevében kérem, szíveskedjék a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztere által 2001. június 30-án aláírt, az „Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár” (OMIKK) elnevezésű, nagymultú és tekintélyes országos szakkönyvtárat megszüntető okirat jogszerűségét megvizsgálni és a döntés visszavonását kezdeményezni.
Indokaink a következők:
Az OMIKK megszüntetése számos szakmai és olvasói tiltakozást váltott ki. Az oktatási tárca ennek ellenére a megszüntetés mellett döntött, és megszüntető okiratában az értékes központi épület kezelési jogát magához vonta, a szakmai feladatok tekintetében pedig jogutódként a Budapesti Műszaki Egyetemet nevezte meg. Ez a lépés azonban nemcsak szakmailag vitatható, hanem törvénysértő is. Az 1997. évi CXL. számú, „a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről” címet viselő törvény 63. §. 1. bekezdése meghatározza, mely intézmények feladata a tudományos és szakkönyvtári ellátás. Ezek között sorolja fel a törvény 3. számú mellékletében nevesített országos szakkönyvtárakat. A 3. számú melléklet az országos szakkönyvtárak között elsőként nevezi meg az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárat (továbbiakban OMIKK).
Az OMIKK feladatait tehát törvény határozza meg. A minisztériumi megszüntető okirat azonban a törvény módosítása nélkül rendelkezik az intézmény megszüntetéséről.
Ezért kérjük, szíveskedjék megvizsgálni, jogszerű- és célszerű-e ilyen körülmények között az OMIKK törvényi felhatalmazás nélküli megszüntetése, és intézkedjék az egyik legtekintélyesebb magyar könyvtár önállóságának megőrzése érdekében.

Budapest, 2001. július 12.

Tisztelettel:
Nagy Sándor
frakcióvezető